Fülöp Attila a Szemléletmód Rehabilitációs Központban elmondta, hogy a pályázatokat három kategóriában írták ki. Az első, több mint kétszázötmillió forint keretösszegű felhívás egyik célcsoportja a fogyatékossággal élő ember, a nekik fenntartott szolgáltatások fejlesztése, bővítése vagy újak indítása, szabadidős tevékenységeik segítése, másik célcsoportja pedig az ezen a területen dolgozó szakemberek továbbképzése.

Hirdetés

A másik kategória a segítő, terápiás kutyák kiképzésének támogatására szolgál, ennek a keretösszege 54,5 millió forint. A harmadik, 35,5 milliós pályázat az érintett szülőknek szól, mivel az ő mentorálásukra, képzésükre is szükség van – közölte Fülöp Attila.

Hozzátette: mindhárom pályázat részletei megtalálhatók a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján, a pályázatokra civil szervezetek és egyházi jogi személyek jelentkezhetnek a június 12-i meghirdetéstől harminc napig.

„A háromszázmillió forint kormányzati üzenete, hogy ebben a nehéz, háborús időben is szeretnénk megőrizni azokat a forrásokat, amelyeket a rászoruló, fogyatékossággal élő honfitársainknak biztosítunk azokra az ellátásokra, amelyek az ő és családjuk, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára fontosak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Nyikes Fatime, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) elnöke „óriási horderejű előrelépésnek” nevezte, hogy 2019-ben az elemi rehabilitáció jogszabályi hátteret kapott, tehát külön költségvetési soron szerepel a finanszírozása. Azóta országos hálózat épült ki, amelyben a szerzett látássérültek elemi rehabilitációját teljeskörűen el tudjuk látni – tette hozzá.

Közölte, az „elemi rehabilitáció” azoknak ad segítséget, akik felnőtt korukban vesztették el a látásukat olyan mértékben, ami már akadályozza őket az önálló életvezetés kialakításában. „Megtanítjuk őket az utcai közlekedéstől az okoseszközök használatáig mindenre, ami szükséges a tartalmas, önálló életre” – mondta a Buláke elnöke.

Kiemelte: a civil szervezeteknek nagyon fontosak azok a pályázati lehetőségek, amelyekkel a szakmai munkát színvonalasan meg tudják valósítani. Az elemi rehabilitáció megérdemli, hogy helye legyen a szociális rendszerben – hangoztatta Nyikes Fatime. Hozzáfűzte, a most kiírt pályázatok jelentősen segítik a működésüket.

Kállai-Mikola Gyöngyvér, a Szemléletmód Rehabilitációs Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy a látássérült emberek önállóságáért dolgoznak, így két pályázati lehetőség is érinti őket jelenleg. Egyrészt a vakvezető kutyás pályázat, amely a látássérültek önálló közlekedéséhez járul hozzá, másrészt az a pályázat, amely a fogyatékossággal élők szakmai programját támogatja.

Ez utóbbinak nem csupán a fogyatékossággal élőknek nyújtott szakmai programok megvalósításában van szerepe, hanem segítségével a hozzátartozókkal is foglalkozhatnak szakemberek – jegyezte meg a Szemléletmód központ szakmai vezetője.

A központban rendezett szemléletformáló napokon a hozzátartozók szimulációs szemüvegben különböző tevékenységeket próbálhatnak ki, így átélve hozzátartozójuk helyzetét, hiszen ez a szemüveg pontosan azt a fajta látást adja vissza, amellyel a családtagjuk él. Az ilyen programok megkönnyítik az együttélést, így „sokkal jobb segítőkké válhatnak a saját családjukban” – magyarázta a szakember.

Korábban írtuk