Néhány hete csaknem órányi telefonálgatás után sikerült kórházi ellátáshoz juttatniuk a légi mentőknek egy targonca alá szorult férfit. A súlyosan sérült embert az ötödik egészségügyi intézmény fogadta. A férfi a kórházba kerülés után kis idővel azonban meghalt. Az eset után az Állami Népegészségügyi Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Intézete átszervezte a sürgősségi ellátást.

A legsúlyosabb esetek ellátására kilenc intézményt nevezett meg az ÁNTSZ. A kaposvári Kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a Pécsi és a Szegedi Orvostudományi Egyetem traumatológiája, a Miskolci és a Kecskeméti Megyei Kórház, valamint a fővárosban a Szent János, a Péterfy Sándor, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház a jövőben a legsúlyosabb esetek ellátását nem utasíthatja vissza. A kórházak vezetői erről egy regionális tiszti főorvosi levélből értesültek.

A Népszabadság birtokába került beosztás szerint van olyan intézmény, mint például az Egyesített Szent István és Szent László, amelyhez kilenc másik kórház területe tartozik, míg a Péterfy által működtetett, volt Országos Baleseti Intézethez mindössze kettő. A Szent János kórház két súlyponti kórház és további két kisebb városi intézmény betegeit köteles ezentúl fogadni. Viszont nem kapott ilyen extra feladatot az egyébként a baleseti ellátás csúcsát jelentő Állami Egészségügyi Központ.

„Bár dicsőség és megtiszteltetés a Szent János kórház traumatológusainak, hogy fél Magyarországot gyógyíthatják, de mindez forrás nélkül összeroppanthatja a kórházat” – kommentálta Havas Szonja orvos-igazgató, a fővárosi szakbizottság alelnöke, szocialista országgyűlési képviselő az ÁNTSZ döntést. A levélben valóban nem esik szó arról, hogy ki finanszírozza ezeknek a betegeknek a gyógyítását – mondta. Mint ahogy az is tisztázatlan – hívta fel a figyelmet -, hogy milyen okkal küldhetik tovább a kilenc kijelölt intézménybe súlyos eseteiket a területi illetve a súlyponti kórházak.

Megérti a döntést Budaházy Emil, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főigazgatója, akinek intézményét szintén a kilencek közé jelöltek, azt viszont már kevésbé érti meg, hogy miért nem kérdezték meg a kijelölt kórházak vezetőit is a döntésről. Vitathatatlan, hogy többé nem fordulhat elő a rendszerben a bajai férfi esete, de az is elképzelhetetlen, ha a feladat mellé ne kapják meg az extra ellátás díját a biztosítótól.

A lapnak az ÁNTSZ Közép-magyarországi régióvezetője, Csaba Károly azt mondta: hivatala mindent elkövet, hogy a kijelölt intézmények megkapják az esetekért járó összeget. Ennél többet egyelőre nem ígérhet, szerinte mindössze három betegségcsoport átvételéről van szó, és ezzel elbírnak majd a kórházak.

(Népszabadság)