Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Az egész országra kiterjedő szűrővizsgálat során négy egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem – 17 ezer 780 olyan magyar állampolgár koronavírus-fertőzöttségét vizsgálja meg, akiket a KSH úgy választott ki a vizsgálat alanyává, hogy ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. A KSH által a szűrésre kiválasztott közel 18 ezer magyar állampolgár életkora a 13 évestől egészen a 103 évesig terjed.

A négy egyetemből a Semmelweis Egyetemre a vizsgált magyar állampolgárok közel fele esik, hat-hét ezer fővel hat megyére és Budapestre kiterjedően. A szűrővizsgálatok elvégzésének a bemutatására a Semmelweis Egyetem meghívta a sajtót az egyik ideiglenes szűrőállomására, a solymári Auchan parkolójában elhelyezett egészségügyi buszhoz.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Itt dr. Gajdácsi József Zsolt, a Semmelweis Egyetem orvosszakmai főigazgatója elmondta, hogy a szűrővizsgálatok elvégzése az egyetem részéről 22 mozgó szűrőcsapattal történik meg. A szűrések nagy része előre egyeztetett időpontokban és helyszíneken – általában polgármesteri hivatalokban – történik, és van három állandó szűrési helyszín is Budapesten. Ezek a Városmajor, a fül-orr gégészeti klinika és a bőrgyógyászati klinika. De a KSH által kiválasztott és kiértesített személyek igénybe vehetik bármelyik, ebben az országos szűrésben részt vevő állomást – mondta el az orvosigazgató, hozzátéve, hogy ezek mellett még két alternatív szűrőállomást is létrehozott a Semmelweis Egyetem. Ezek egyike a solymári Auchan parkolójában, míg a másik a váci buszpályaudvaron található, annak érdekében, hogy ezek a helyszínek az ingázó tesztalanyok számára is könnyen elérhetőek legyenek.

Korábban írtuk

Dr. Gajdácsi József Zsolt elmondta azt is, hogy maga a szűrés két elemből áll. Egyrészt a vírus esetleges meglétének kimutatásából egy PCR-vizsgálattal, illetve a fertőzöttségen való átesettségnek a kimutatásából egy gyorsteszttel. Az orvosigazgató közlése szerint a tesztelés ennek megfelelően vérvételből, valamint a garatból és orrnyálkahártyából való fájdalommentes mintavételből áll, ami a papírmunkával együtt is néhány perc alatt megtörténik. A vizsgálatoknak pedig másnapra már meg is van az eredménye.

A tesztet elvégző egyetemi dolgozók arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben nagyon fontos szerepük van a KSH által kijelölt állampolgárokon elvégzendő vírusteszteknek. Ezért arra kérnek minden tesztelésre felkért személyt, hogy bár az nem kötelező, de mindenképpen vegyenek részt a mintaadásban. Azok ugyanis, akiket most leszűrnek, egyenként 500-1000 lakost képviselnek a teljes magyar lakosságból. A magyar járványügyi hatóságok így ezzel a tömeges teszteléssel átfogó képet kaphatnak arról, hogy milyen is a magyarországi koronavírus-átfertőzöttség.

Az eddigi tapasztalatok alapján egyre bővülő a részvételi arány. A május 1. és 14. közötti időszakban elvégzett szűrésen az előzetes remények szerint a kiértesítettek 70-80 százaléka megjelenik majd. Akik nem tudnak elmenni a megadott helyre és időpontra, azoknál a szűrést elvégző egyetemek kérés esetén megoldják azt is, hogy a tesztalany lakóhelyét felkeresve vegyék le a tesztmintát.