A Magyar Nemzet emlékeztet, a kormány júliusban vállalta, hogy létrehoz egy független, korrupcióellenes hatóságot és egy korrupcióellenes munkacsoportot azért, hogy hazánk hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Az új hatóság feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz.

Hirdetés

A határozat szerint a kormány szeptember 30-ig tesz javaslatot az Országgyűlésnek az új, korrupcióellenes hatóság felállításáról szóló törvény megalkotására, aminek elfogadása után az új testület még 2022. november 21-e előtt létrejöhet. A határozat azt is kimondja, a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy december 1-jéig ismét létrehozzák a korrupcióellenes kunkacsoportot, amiben „kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt”, a működéséhez pedig a független korrupcióellenes hatóság nyújt majd adminisztratív támogatást.

A koronavírus miatt létrehozott helyreállítási alappal kapcsolatban a kormány szerint még idén megállapodhatnak.

Szintén hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint a kormány arról is döntött, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért, felhasználásért felelős miniszternek gondoskodnia kell „a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer létrehozásáról és működtetéséről”, valamint meg kell vizsgálnia „az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait.”

A miniszternek mindehhez gondoskodnia kell „a teljesítménymérési keretrendszer létrehozásában és működtetésében közreműködő, a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független nem kormányzati szervezetek és közbeszerzési szakértők kiválasztásáról” is, akiknek véleményét és javaslatait figyelembe kell venni.

A határozat szerint a teljesítménymérési keretrendszert november 30-ig kell létrehozni, azután pedig minden év február 28-ig közzé kell tenni az eredményeket az elektronikus közbeszerzési rendszer felületén.

Korábban írtuk