Fotó: Kovács Zoltán, Facebook
Hirdetés

A politikus hangsúlyozza: igaz, hogy Magyarország nem szállít halálos fegyvereket, és nem engedélyezi az Ukrajnának szánt katonai segélyszállítmányok hazánk területén keresztül történő áthaladását. Kiemeli továbbá, hogy mi „a háború mielőbbi befejezésére és a békét támogató kezdeményezésekre fektetünk hangsúlyt; Magyarország nyolc másik uniós tagállammal (Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) együtt határozottan azt támogatja, hogy Ukrajna minél hamarabb megkapja az uniós tagjelölti státuszt. A mielőbbi diplomáciai megoldás érdekében a feleket a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre ösztönözzük. Ezért felajánlottuk, hogy Budapesten béketárgyalásoknak adunk otthont.

Hangoztatta: legfrissebb jelentések szerint múlt csütörtök óta több mint 120 000 ember lépte át a határt, és nem a menekültek befogadása az egyetlen terület, melyet tekintve Magyarország előrelépett: a magyar kormány hazánk valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját is jóváhagyta.

Magyarország első lépésként 600 millió forint (több mint 1,5 millió euró) humanitárius segélyt különített el a nemzeti segélyvonalon eddig összegyűlt több mint 200 millió forint (500 ezer euró) támogatáson túl. A kormány jótékonysági szervezeteket is támogat – a Magyar Vöröskeresztet és Magyar Egyházközi Segélyszervezetet nem kevesebb, mint 1,35 milliárd forinttal (több mint 3,5 millió euró). Néhány nappal a háború kitörése után Szijjártó Péter bejelentette, hogy hazánk 100 000 liter üzemanyagot és 30 tonna ételt juttat a háborús övezetekbe.

„Miközben továbbra is eltökélt szándékunk elkerülni azt, hogy hazánkat belerángassák ebbe a háborúba, minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a feleket a tárgyalások folytatására és békekötésre ösztönözzük. Az egymásra mutogatás és a társadalom megosztása helyett itt az ideje, hogy minden jóakaratú ember és egész Európa egységesen e tragikus háború lezárásán munkálkodjon” – írja Kovács Zoltán.

A teljes, angol nyelvű írás IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk