Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Azt írták: a kétoldalú kapcsolatok mellett a felek áttekintették a parlamenti együttműködést és szót ejtettek a két országot érintő nemzetközi kihívásokról is.

Kövér László – a közlemény szerint – elmondta, Magyarország és a Fülöp-szigetek kapcsolatait a közös értékekre – a demokráciába, a keresztény értékekbe, a nemzeti szuverenitásba vetett hitre – alapozva kívánják számos új területen kiterjeszteni.

A két ország közötti, egyre dinamikusabbá és sokrétűbbé váló kapcsolatrendszer erős pillérét alkotja a két ország törvényhozása közötti együttműködés – mondta a parlament elnöke, hozzáfűzve, ehhez a szenátus elnökének mostani első hivatalos házelnöki látogatása új lendületet adhat.

A Fülöp-szigetek, amellyel 50 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Magyarország, kulcsfontosságú partner Délkelet-Ázsiában, a keleti nyitás stratégia egyik sarokköve – fogalmazott Kövér László. A két házelnök egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok kiterjesztése mellett a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az öntözőrendszerek kiépítése, valamint az oktatás területén kínálkoznak lehetőségek.

Korábban írtuk

Juan Miguel Zubiri megköszönte vendéglátójának a magyar kormány által, a Stipendium Hungaricum ösztöndíj révén a Fülöp-szigeteki egyetemistáknak biztosított magyarországi tanulmányi lehetőséget – olvasható a közleményben.