Hétfőn Szijjártó Péter megérkezett Ukrajnába, Kárpátaljára, hogy az ukrán delegációval tárgyaljon. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elárulta, hogy a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek, ezt a vitás kérdést pedig mindkét oldalról szeretnék megfelelően rendezni – ismerteti a Mandiner.

Hirdetés

Szijjártó Péter leszögezte, hogy tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt, amely ezt a negatív spirált megállította.

„De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az, hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén”

– fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

Korábban írtuk

A külügyminiszterek tárgyalását követően a Telex interjút készített az ukrán külügyminiszterrel. Szerinte Orbán Viktor és Szijjártó Péter is magyarpártiak.

„Én úgy gondolom, hogy ők magyarpártiak. Ha oroszpártiak lennének, akkor Péter a mostani találkozón nem jelentette volna ki, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és szuverenitását”

– fogalmazott.

„Ne feledkezzünk meg egy dologról: Szijjártó Péter azt mondta, 2015-ben kezdődtek a viták. Csakhogy ez egyenes következménye a 2014-es eseményeknek, amikor Oroszország Ukrajnára támadt azzal az ürüggyel, hogy védelmet kell nyújtania az orosz nyelvű lakosságnak”

– mondta Dmitro Kuleba. Ezután az ukrán társadalom akkor nagyon érzékenyen reagált a nyelvi kérdésre és annak politikai felhasználására.

„De elindultunk azon az úton, amelyen ezek a viták rendezhetők”

– foglalta össze a véleményét az ukrán külügyminiszter.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.