Fotó: AMC/Sóki Tamás

A Hungarian Wine Summit több, mint impozáns seregszemle a nemzetközi kiállításon. Az AMC nemcsak a borokat és a borászokat gyűjti egybe a fővárosban, hanem csaknem száz, véleményvezérnek is számító nemzetközi borszakértőt – újságírókat, bloggereket, kereskedőket, a hozzáértők elitklubjának számító Master of Wine-okat – lát vendégül és kísér el Magyarország számos borvidékére, megismertetendő velük a magyar bor sokszínűségét, segítve az üzleti kapcsolatépítést.

Hirdetés

A külföldi vendégek március 20. és 24. között borvacsorákon, kóstolókon vesznek részt, emellett kétnapos vezetett túrák során a „terepen” ismerkednek meg a magyar borokkal. A Sirha Budapesten pedig a magyar borok sokféleségét bemutató mesterkurzusokkal és sétálókóstolókkal várják a nemzetközi mellett a hazai közönséget is.

Fotó: AMC/Sóki Tamás

A Demokrata Neszmélyre és Pannonhalmára kísérte el a szakértőket. Az 1993 óta működő, négy magyar társtulajdonos által jegyzett Hilltop-Neszmély pincészet birtokközpontjáról pazar panoráma tárul a vendég szeme elé, mintegy 35 kilométeren hömpölyög alattunk a Duna. A folyamnak főszerepe van az itteni mikroklímában, vagyis a borok minőségében. Kamocsay Ákos főborász irányításával 6-7 millió palack kiváló minőségű bort készítenek egy évben 8-10 fajtából, 400 hektárról szüretelve.

A neszmélyi borvidéken az elegáns, lendületes savak határozzák meg a bort. A Hilltop reduktív, azaz oxigéntől elzártan, rozsdamentes acéltartályban erjesztett, nem horizontálisan, hanem vertikálisan építkező tételei a műfaj magasiskoláját jelentik, a hazai nemesítésű Irsai Olivér vagy cserszegi fűszeres éppúgy, mint az emblematikus olaszrizling vagy olyan világfajták, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc. És hogy a reduktív borokat korántsem kell feltétlenül meginni egy-két év alatt, arra bizonyítékul szolgált a pincészet 1995-ös (!) évjáratú, chardonnay és sauvignon blanc házasításával készült cuvée-je, aminek kóstolása ugyan igényel némi rutint és türelmet, de az élmény egyedülálló. Hogy a méltó bor méltó köntösben mutatkozzék, új arculatot kaptak a Hilltop-borok. A palackba zárt tételek világát úgynevezett aromaköröket megjelenítő címkék nemrég nagyaranyat nyertek Párizs innovációs világversenyén.

Fotó: AMC/Sóki Tamás
Korábban írtuk

Nincs messze Neszmélytől, mégis egészen más világ Pannonhalma, melynek bencés apátsága Magyarország legrégebbi dokumentálható borászatát működteti. Oklevelekből tudjuk, hogy a rend 996-os megtelepülése óta készít bort a csodás panorámájú hegyen. Liptai Zsolt főborász szakmai irányításával remekbeszabott, elegáns rajnai rizlingek, gazdag, fűszeres aromatikájú pinot noirok, izgalmas illatokkal-ízekkel csábító sauvignon blanc-ok vagy épp rozék formálódnak az apátsági pincében. Ezek mellett a főleg európai és amerikai piacokon jelen lévő borászat emblematikus tételeit, a bencések egykori italos mércéjéről nevezett, chardonnay-t, pinot blanc-t sauvignon blanc-t és viognier-t integráló Hemina, valamint a cabernet franc és merlot házasítzásával készült Infusiót is szerencsénk volt megkóstolni, előbbit 2021-es, utóbbit 2019-es évjáratból. Fontos és jó üzenet, hogy az apátsági birtokon más borvidéki pincészetek (Hangyál, Pécsinger, Babarczi, Herold, Cseri), sőt, móri vendégborászatok is (Varga és Fia, Szabadkai, Csetvei, Geszler, Lincz) lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

Fotó: AMC/Sóki Tamás

A túra a nemzetközi szakértőknek természetesen folytatódott, a következő állomáson Sopronban ismerhették meg a kultúrával, történetekkel, gasztronómiával keretbe foglalt borokat. A borrégió körbejárását követően a Sirha Budapesten pedig a többi terület izgalmas tételeivel is megismerkedhettek nemcsak a nemzetközi szakértők, hanem a hazai vendéglátás képviselői is.