Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Láng Zsolt
Hirdetés

Nyílt levélben kereste meg Karácsony Gergely főpolgármestert a Lánchíd felújításával kapcsolatban, van-e egyáltalán valódi szándéka és képessége a fővárosnak belátható időn belül elkezdeni a felújítást. Kapott erre a levelére választ Karácsonytól?

– Tőle nem, csak az egyik helyettesétől egy konkrétumok nélküli, semmitmondó emailt. Összevissza beszél a főváros vezetése. Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke szerint azért tart ennyi ideig a kiírás előkészítése, mert át kell részletesen nézni, mire van pénz és mire nincs. Ehhez képest Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy semmin nem változtattak a Tarlós István korábbi főpolgármester idejében már közzétett kiíráson. A nagy nehezen végül július végén kiírt feltételes közbeszerzés késlekedését pedig azzal indokolták, hogy bizonytalan volt, a felújításra fordítandó direkt állami támogatás összegét a kormány kiutalja-e a főváros részére. A Fidesz-KDNP nem érti Karácsony Gergelyt és helyetteseit, hiszen a kormány a tavalyi év végén teljesen egyértelműen kijelentette, hogy megkapja az új vezetés is a megígért hozzájárulást. Ez olyan kormányülésen is elhangzott, ahol a főpolgármester is jelen volt.

Köztudott, hogy a fővárosnak közel 180 milliárd forintnyi tartalék áll rendelkezésre állampapírokban. Draskovics Tibor nemrég arról beszélt, „ez az összeg el van költve”. Azt lehet már pontosan tudni, hogy mire megy el ez a pénz, illetve hogy a főváros hiteleit meddig és milyen formában kell visszafizetni? Befolyásolja-e a hitelek visszafizetése a Lánchíd-projekt elkezdését?

– Az az állítás egész egyszerűen nem igaz, hogy ne lehetne elindítani a Lánchíd felújítását. Az, hogy a nagyságrendileg négyszázmilliárdos költségvetési főösszeget hogyan használják fel, hogyan rangsorolnak különböző működési feladatokat és beruházásokat, egy felelős önkormányzati vezetés munkája. Persze ehhez nem elég csak kommunikálni és minden nap Facebook-bejegyzéseket írogatni, ténylegesen dolgozni is kell.

A napokban a BKK igazgatósága jóváhagyta a feltételes közbeszerzés elindítását a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Hogy fordulhat elő, hogy több mint kilenc hónap alatt még mindig csak egy feltételes közbeszerzési eljárást írtak ki? A BKK arra hivatkozik, hogy amíg a kormányzati hozzájárulásról a támogatási szerződést nem kötik meg, addig nem vághatnak bele, hiszen nem áll rendelkezésre a teljes fedezet.

– Nincs észszerű válasz arra, hogy a januári eredménytelen közbeszerzés óta mit csinált a főváros. Amikor kiderült, hogy nincs elég pénz a Lánchíd, a villamosalagút és a Váralagút felújítására, már februárban módosíthatták volna a szerződést és márciusban újabb közbeszerzést írhattak volna ki. Ehelyett azt látjuk, hogy a főváros hónapok óta szerencsétlenkedik és nincs érdemi munka. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes nyilvánvaló alkalmatlansága után átadták a projektet Tüttő Kata kollegájának, aki azzal a magyarázkodással kezdett, hogy a kormány még nem adta oda a pénzt a híd felújítására. Hogyan adta volna oda, ha a főváros még csak formális döntést sem hozott arról, hogy a projektet a Váralagút nélkül akarja
megcsinálni? Hogyan lehet úgy több pénzt kérni a saját tulajdonom felújítására, hogy a tényleges költségeket magam sem tudom?

A tervek szerint legkorábban 2021 tavaszán kezdődhet meg a felújítás. Várhat addig a projekt elkezdése?

A legfrissebb, vagyis egy múlt heti jelentés szerint a Lánchíd állapota az elmúlt hónapokban is súlyosan romlott. Ehhez képest pénteken a BKK igazgatósága ugyanazzal a műszaki tartalommal írta ki a feltételes közbeszerzést, mint Tarlós István idején. Nincs észszerű magyarázat arra, miért nem történt meg ez fél évvel ezelőtt. Az köztudott, hogy minél tovább romlik a Lánchíd állapota, annál több pénzbe és több időbe is fog telni a felújítása.

Korábban írtuk

Fennáll a veszélye annak, hogy a tender nem lesz eredményes, így akár többéves késéssel kell majd számolni?

– Többéves késlekedést a Lánchíd felújítása kapcsán nem engedhetünk meg magunknak! Abban mindenki egyetért, hogy az egyik legfontosabb nemzeti jelképünk nagyon rossz állapotban van, és ez minden késlekedéssel töltött nappal, hónappal tovább romlik! A fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség szerint ha nem gyorsulnak fel végre az események és nem lesz látható a rekonstrukció pontos mikéntje és időzítése, racionális lépés a kormánytól a Lánchíd átvétele és megújítása. Természetesen mi azt szeretnénk, ha Budapest és annak vezetése jó gazdaként el kezdene végre dolgozni, tenné, amire felhatalmazást kapott a választók többségétől.