Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) kijelentette, hogy a számok alapján a 2021-es büdzséről szóló javaslat a jövő felélésének, a bosszúnak és a bizonytalanságnak a költségvetése. A frakcióvezető azt mondta, hogy rendkívül mély gazdasági válsággal néz szembe az ország, ezért várhatóan a főszámok is alapvetően fognak is változni.

A kabinet azt kommunikálja, hogy a gazdaság védelmét és a munkahelyteremtést helyezi a fókuszba, de egy-másfél év alatt mintegy 180 milliárd forintot költ el Budapest-Belgrád-projektre, ezzel körülbelül 150 ezer munkahely megteremtésének a lehetőségét feláldozva – bírált.

A kabinet gazdaságpolitikája az összeszerelőüzemekre és nem a magas hozzáadott értékű munkahelyekre épül, pedig bebizonyosodott, hogy egy válság során elsőként az előbbiek szűnnek meg – közölte a képviselő, aki szerint az önkormányzatokat érintő megszorítások lehetetlenné teszik az erős helyi gazdaságok felépítését. Patrióta, zöld gazdaságpolitikát kell érvényesíteni – mondta.

Korábban írtuk

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a jövő évi költségvetés egyik fő tétele a gazdaság és a munkahelyek védelme, az új munkahelyek létrehozása, a másik pedig a járványügyi készültség fenntartása.

A kormány úgy tud a költségvetésben forrásokat teremteni a gazdaságvédelemre, hogy közben nem vesz el a családoktól, a büdzsében nincs megszorítás, nem csökkennek a jövedelmek, nem csökkennek a nyugdíjak – emelte ki.

Ezek a források lehetővé teszik, hogy a gazdaság 2021-ben újra növekedési pályára álljon. A GDP növekedése jövőre várhatóan újra el fogja érni az öt százalékot, és a munkahelyek száma is megint elkezd növekedni – hangsúlyozta az államtitkár, jelezve: a járványügyi készültség fenntartása érdekében a jövő évi büdzsé 2115 milliárd forintot tartalmaz majd egészségügyi célokra