Fotó: Photographee.eu/Shutterstock.com
Hirdetés

Mint ismeretes, Kaleta Gábor limai magyar nagykövetet tavaly tavasszal hazarendelték, megfosztották nagyköveti rangjától, majd eljárást indítottak ellene. Kiderült ugyanis, hogy egy több országra kiterjedő nemzetközi nyomozás eredményeként számítógépén és egyéb elektronikus eszközein 19 ezer pedofil tartalmú képet találtak. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon egy év – két év hat hónap próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, azonban Kaleta Gábor ügyvédje enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

Az ítélet megütközést keltett a kormánypárti politikusokban. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő közösségi oldalán kemény kritikát fogalmazott meg a bíróságok munkáját illetően. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke úgy látja, szinte felmentő ítélet született az ügyben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón bejelentette, a Kaleta-ügy miatt a kormány a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoportot hoz létre, amelynek vezetésével Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét bízzák meg. Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte Kaleta Gábor tettét, szerinte „a lehető legszigorúbb ítéletért kiált”. Hozzátette, ítéletet nem a kormány hoz, ahogy vádat sem a kormány emel, a bírósági ítélkezést csak a büntető törvénykönyv szigorításával lehet befolyásolni, amire a kormány készen áll.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell hozni azokat a gyermekvédelmi törvényeket, amelyek a pedofíliára, a gyermekek kizsákmányolására, a kábítószerre, az internet veszélyeire megnyugtató választ tudnak adni a szülőknek. Úgy látja, a Kaleta-ügyben született enyhe ítéletet annak bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll kormánybefolyás alatt, mert ha ott állna, akkor sokkal súlyosabb végzés született volna.

– Semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak ilyenkor – jelentette ki a miniszterelnök.

Korábban írtuk

Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, a jelenlegi szabályozás nem megfelelő, és nagy a bírói mérlegelés lehetősége. Úgy fogalmazott, hogy átfogó problémáról van szó, nem valamely konkrét szexuális bűncselekmény történt egy vagy több gyermek sérelmére, hanem az elkövető számítógépén találtak több ezer fényképet. A probléma sokkal szerteágazóbb és kiterjedtebb annál, mint hogy leegyszerűsítsék pedofil bűncselekményre, és a jelenséggel szemben minden eszközzel fel kell lépni. Ezért szerinte átfogó jogszabály-módosításra van szükség, hogy aki pedofil bűncselekményre képes, vagy ilyen fényképet használ fel saját célra, minél előbb az igazságszolgáltatás elé kerüljön, és minél szigorúbb elbánásban legyen része. Hozzátette, az ilyen bűncselekmények esetében önmagában a gondolatot is büntetni kellene. Kocsis Máté kifogásolta, hogy az ügyben hozott bírósági ítélet enyhe, és hogy az ügyészség nem fellebbezett súlyosbításért. Elmondta, a bizottság az ezzel kapcsolatos szabályokat is felülvizsgálja, és ha szükséges, akkor bizonyos esetekben ki kell zárni a bírói mérlegelés lehetőségét.

A gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoportba számos gyermekvédelmi szakembert, szakjogászt, büntetőjogi szakjogászt, az illetékes minisztériumok vezetőit, munkatársait, illetve a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjainak kompetens politikusait is bevonják. Kifejtette: a bizottságnak körülbelül egy tucat jogszabályt kell áttekintenie egy átfogóbb, szélesebb körű gyermekvédelmi csomag részeként. Elmondta, 2014-ben a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében kizárták az elévülési időt, illetve születtek arra is jogszabály-módosítások, hogy ha valaki gyermekekkel kapcsolatos munkát végez, és ilyen minőségben követi el ezeket a bűncselekményeket, azt végleg el lehessen tiltani a foglalkozásától.

– Ahogy a világ egyre jobban durvul, úgy kell a jog eszközeivel védekezni, a parlamentnek pedig szigorítani a törvényeken – mondta Kocsis Máté. A frakcióvezető közösségi oldalán az ítélet kihirdetése után arról is említést tett, hogy nyilvános lista készülhet a pedofil elkövetőkről.

Megkérdeztük Illés Boglárkát, a Fidelitas elnökét is az ügyről. A Kaleta-ügyet felháborítónak és gyomorforgatónak tartja, a bírósági ítéletet pedig enyhének, amely nem testesíti meg a társadalom részéről elvárt igazságosságot.

– Alapelv, hogy Magyarországon a gyermekek számára biztonságot kell teremteni, sőt a cél az, hogy hazánk a lehető legbiztonságosabb hely legyen a számukra. Ebben az államnak szerepet kell vállalnia, ezt pedig a közelmúltban prioritásként kezelte. Az alaptörvény passzusát, miszerint minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, akár ki is lehetne egészíteni, vagy konkrétabban meghatározni, hogy a kiskorúakat milyen védelem illeti meg – mondta a Demokratának Illés Boglárka. Úgy látja: fontos lehet nemcsak a büntető anyagi és eljárásjog szigorítása, hanem az is, hogy a kiskorúakkal szembeni szexuális elkövetőket adatbázisban regisztrálják, mint például Amerikában, az Egyesült Királyságban vagy Lengyelországban.

A miniszterelnök és a kormánypárti politikusok elítélő nyilatkozatai, valamint a kormány törvények szigorítására vonatkozó szándékai ellenére az ellenzék a „fideszes diplomatának” titulált Kaleta Gábor enyhe ítéletéért a kormányt teszi felelőssé. Karácsony Gergely főpolgármester pártja, a Párbeszéd hivatalos Face­book-oldalán Kaleta cinkosai címmel tett közzé egy fotót, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter látható. Szabó Tímea ország­gyűlési képviselő, a párt társelnöke közösségi oldalán úgy reagált az ítéletre, hogy Kaleta Gábor „a Polt Péter vezette ügyészségnek köszönhetően kapott enyhe büntetést”.

Az ügyészség közleményben jelezte, hogy a Kaleta-ügyben végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott, tárgyalás tartása mellett, azonban „a járványügyi helyzetre tekintettel a bíróság tárgyaláson kívül, büntetővégzésben, az ügyészség indítványával szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki”. Az ügyészség nem fogadta el a bíróság döntését, tárgyalást kért, és indítványában azt jelölte meg, hogy felfüggesztett szabadságvesztést akkor szabjon ki a bíróság, ha a terhelt az előkészítő ülésen mindent beismer. A közlemény leszögezi, az ügyészség által a beismerés esetére tett mértékes indítvány a bíróságra nézve nem kötelező, és ha a bíróság más büntetést kíván kiszabni, tarthat tárgyalást. Az ügyészség álláspontja szerint a bűncselekményét beismerő vádlottal szemben a bíróság az ítélkezési gyakorlatba beleillő, annak megfelelő döntést hozott. Szabó Tímea fenti kijelentése tehát nemcsak súlyos rágalom, de arról is árulkodik, hogy országgyűlési képviselőként fogalma sincs a büntetőeljárásról.

Kiszelly Zoltán politológus a Demokratának úgy fogalmazott, az ellenzék azzal, hogy fideszes diplomatának állítja be Kaleta Gábort, „megpróbálja áttolni a döglött lovat a kormány oldalára”, holott Kaleta Gábor diplomáciai karrierje a Gyurcsány-kormány alatt kezdődött. Szerinte a Kaleta-ügy nem politikai, hanem az egész társadalmat érintő erkölcsi ügy, csakúgy mint a halálbüntetéssel kapcsolatos vita vagy a pedagógusokkal szembeni erőszak. Úgy látja, a Kocsis Máté által vezetett bizottságnak nem lesz könnyű dolga, hiszen nem politikai, hanem társadalmi szempontokat kell figyelembe vennie, a társadalom igazságérzetét kell kiszolgálnia.

– A kiskorúakkal összefüggő szexuális bűncselekmények tekintetében a 2012-ben elfogadott új Btk. megtartotta, illetve pontosította a korábbi büntetőkódex szabályait; hozzáteendő, hogy a jogszabályt az ellenzék egységesen elutasította. Majd az Országgyűlés egy 2014-es módosítással lényegében elévülhetetlenné nyilvánította a 18 éven aluli gyermekek sérelmére elkövetett nemi élet, nemi erkölcs elleni bűncselekményeket – mondta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója

A jogszabályok tehát elvileg szigorúak, a gyakorlatban ugyanakkor az mutatkozik meg, hogy a jogalkalmazó szerveknek, az ügyészségnek vagy a bíróságnak tág a mérlegelési lehetősége, és ezzel az eljárás gyors lezárása, a terhelt beismerése esetén él is.

– Az „enyhe” joggyakorlaton túl ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a már a pedofíliát is elérő liberális érzékenyítés és megértéskultusz mellett. Ahogy számos más szexuális deviancia esetén a múltban, a gyermekmolesztálók és abuzálók iránti úgymond toleránsabb hangulat kiépítése már évek óta zajlik a progresszió „igazságharcosai” részéről. Nemcsak a 68-as szexuális „forradalmat” kísérő jelenségekre vagy Daniel Cohn-Bendit gusztustalan beszámolóira kell gondolnunk, de a balliberális sajtó szerepére is.

Szánthó Miklós szerint futószalagon születtek és születnek idehaza is azok a cikkek, írások, amelyek a pedofilokat pusztán „vággyal küszködő” emberként írják le, személyes történeteiken keresztül mutatják be, hogy valójában ők is szenvednek „kirekesztettségük” miatt, vagy hogy a pedofília nem is bűnös cselekmény, ha kölcsönös beleegyezésen alapul.

– Itt még – hangsúlyozom: még – nem arról van szó, hogy a pedofíliát egy az egyben normálisnak állítanák be, de ugyanaz az alattomos érzékenyítés zajlik irántuk, mint ahogy pár évtizede a homoszexuális propaganda is kezdődött.

Mindezek miatt szükséges ennek megálljt parancsolni, nemcsak a pedofíliára, de általában a gyermekvédelemre összpontosítva. A lehetséges jogszabály-változtatásnak ezért szükséges lenne kiterjednie a gyermekek lelki fejlődését károsító kommunikációs tartalmakra, a fizikai épségüket érő cselekmények szigorúbb megítélésére, a jogalkalmazók mérlegelési lehetőségének szűkítésére, valamint esetlegesen a fiatalkorúakkal folytatott természet elleni fajtalanság büntetésének újbóli bevezetésére – mondta végezetül a Demokratának Szánthó Miklós.