Fotó: MTI/Váli Miklós
Hirdetés

Áder János köztársasági elnök – Semjén Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére – az elismerést több mint fél évszázados papi szolgálata, a betegek, az elesettek és a rászorulók testi-lelki egészségének, szociális helyzetének javításáért folytatott elhivatott, példaértékű életpályájáért adományozta Kozma Imrének 80. születésnapja alkalmából.

Semjén Zsolt laudációja szerint Kozma Imre bencés diákként és 1963, a pappá szentelése után még inkább megbélyegzett állampolgára lett a Magyar Népköztársaságnak: az utcán követték, megfélemlítésekkel próbálták elbizonytalanítani, a hatalom szívesen meg is szabadult volna tőle, ő viszont tudta, hogy itt van dolga, a magyar népért akar élni.

Zugligeti plébánosként 1989-ben „kinyitotta a szívét és a plébánia kapuját” a Magyarországra érkező keletnémetek előtt. A befogadással irgalmat gyakorolt, bizonyította, hogy az egyházat nem lehet a sekrestyébe zárni, mert küldetése a templomon kívülre szól – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: Kozma Imre történelmi tettet hajtott végre, amely hozzájárult a kommunista diktatúra bukásához és Kelet-Európa felszabadulásához.

Korábban írtuk

A méltatás arra is kitért, hogy a kitüntetett által alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat a romániai forradalom napjaiban huszonkét teherautónyi segélyt és adományt juttatott át a határon. A délszláv háború idején pedig Kozma Imre „Jézus Krisztus követeként” tárgyalt a szerb hadsereg generálisával és mentett ki 4500 embert Vukovárról.

A máltai szeretetszolgálat Magyarország egyik legjelentősebb segélyszervezete, a Karitatív Tanács tagjaként a kormány stratégiai partnere. Munkatársai az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják, irgalmasságukkal a „szeretetet történetét” írják, és nem csupán társai az elesetteknek, hanem értük is élnek – hangzott el az ünnepségen.Az Igazságügyi Minisztérium a benyújtott törvényjavaslattal nem tekinti befejezettnek a munkát, továbbra is komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással küzd a kapcsolati erőszak ellen és a családok magasabb szintű védelmének megvalósításáért. Az év elején felállított családjogi munkacsoport keretei között tovább vizsgálja a megelőzést és az áldozatok védelmét szolgáló további intézkedési lehetőségeket – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter, kiemelve, hogy a magyar kormány a valódi munkában hisz.