Hirdetés

Kiemelték, hogy Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója megnyitóbeszédében részvétét fejezte ki az áldozatok családja iránt, és elmondta: Izraelnek joga van az önvédelemhez, és szerinte a terrortámadások elkövetői mögött eszmeileg a nemzetközi baloldal áll, amely cinkosa egy újsütetű európai antiszemitizmus terjedésének.

A közlemény szerint a főigazgató hangsúlyozta, Magyarország és Izrael a szuverenitás bajnokai, mert „mi hajlandóak vagyunk szembemenni a nemzetközi fősodorral is. Ennek oka, hogy számos közös értéket képviselünk, mint a hagyományok és a nemzeti kultúra tiszteletét, a vallás nemzetmegtartó szerepét, a nemzeti szuverenitás védelmét, valamint a közös határok fontossága a béke és biztonság fenntartásában”.

„A woke-terroristák azonban össztűz alá vették az Istenünket, a hazáinkat, a családjainkat is.” Magyarország és Budapest azonban egy igazi „safe space” a hazai és nemzetközi zsidóságnak is. Ebben óriási szerepe van a szigorú magyarországi határvédelemnek – fogalmazott Szánthó Miklós.

Nyugat-Európában tömegek ünneplik a Hamász terrortámadását, de Budapesten ez elképzelhetetlen – mondta. Ennek a jelenségnek az az oka, hogy „a woke-progresszió egy új antiszemitizmust hívott életre. Ugyanazok ítélik el Izraelt emberi jogi blablával, akik hirdetik a nyitott határok politikáját. Ettől a terroristák felbátorodva érzik magukat, ennek brutális jele az Izraelre kilőtt rakéták, és a magyar határkerítésnél rendőrökre tüzet nyitó migráns is” – vont párhuzamot Szánthó Miklós.

A leghatározottabban kiállunk Izrael mellett, mert „békességem szövetsége meg nem rendül” – hangsúlyozta beszédének végén a főigazgató.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael állam magyarországi nagykövete egyértelműsítette, hogy Magyarország a legbiztonságosabb ország Európában a zsidóság számára, ahol a zsidóknak nem kell támadásoktól félniük, szemben Nyugat-Európával. Háláját fejezte ki a magyar kormánynak, amiért zéró toleranciát mutat az antiszemitizmus felé. Kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely egyértelműen és feltétel nélkül tiszteletben tartja az Ábrahám-megállapodásokat.

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár a nemzetközi közösség legfontosabb feladataként a további eszkaláció megelőzését tűzte ki célul, és véleménye szerint ehhez a régió minden országának felelősségteljes hozzáállása szükséges.

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete kiemelte, hogy azok, akik a bevándorlást támogatják, importálják a radikalizmust. Ez így van Amerikában is, ahol nyolc amerikai demokrata képviselő nyíltan a palesztinokat támogató eseményt akart szervezni, és így van ez Európában is, ahol például Franciaországban tízszer annyi muszlim él, mint zsidó – mondta.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos bejelentette a konferencián, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatásokat. Mintegy 700 milliónyi euró támogatási portfólióról van szó, amire egy teljes körű felülvizsgálatot rendeltek el, beleértve a folyamatban lévő projekteket, a következő évek költségvetési terveit és a folyósított összegeket – közölte.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata mély és tartalmas, hadügyi szempontból is: Magyarország haderejének erősítése, nemzeti ellenállóképességének növelése érdekében számos izraeli gyártmányú és fejlesztésű hadi eszközt szerzett és szerez be.

Az Alapjogokért Központ közleménye szerint a konferencia üzenete egyértelmű volt: „Magyarország határozottan és korlátlanul támogatja Izraelt, küzd az új típusú antiszemitizmussal szemben, ugyanis közös zsidó-keresztény civilizációnk van veszélyben.”

„Mi nem maradunk csendben, kiállunk Izrael, az áldozatok és családjaik mellett” – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk