„Alulírottak soha nem gondoltuk volna, hogy valaha is egy közös közéleti nyilatkozatot fogunk aláírni. Gyökeresen másként gondolkodunk ugyanis a közélet kérdéseiről jobboldaliként, baloldaliként, vagy civilként. Most mégis közösen kell, hogy hallassuk a hangunkat, mert Vácot az elmúlt három évtized legrosszabb vezetése irányítja 2019 óta” – kezdik a nem mindennapi közös dokumentumot.

Hirdetés

A közös nyilatkozatot aláírta Rétvári Bence Vác KDNP-s országgyűlési képviselője és Bartos Ferenc Vác rendszerváltó polgármestere; Bóth János Vác korábbi MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője; Papp Éva a DK korábbi választókerületi elnöke, a Közösen a Városért Egyesület elnöke; Néveri István ügyvéd, korábbi független polgármester-jelölt; Vásárhelyi Tamás korábbi civil polgármester-jelölt, a Közösen a Városért Egyesület tagja; Csereklye Károly a Vác Városért Választási Egyesület önkormányzati képviselője; Szádoczki Imre a váci Fidesz elnöke; Szabó Csaba a váci Fidelitas elnöke; Imre Zsolt korábbi Fideszes országgyűlési képviselő, a Váci Polgári Fórum vezetője; Lukács Balázs a Polgári Vállalkozók és Dunakanyarért Egyesület elnöke; Turai János a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Oktatási Központ vezetője; Kucsák Gábor könyvkötőmester; Papp László a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője.

Ilyen széleskörű közös nyilatkozat még sose jött létre Vác rendszerváltás utáni történetében, a pártokon átívelő ilyen széleskörű egyetértésre még nem volt példa.

A nyilatkozatot aláírók szerint “a környező települések soha nem látott fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Vác eközben milliárdos kormányzati forrásokról mondott le, mintha a városvezetők célja nem a településük fejlesztése, hanem a politikai feszültségkeltés lenne. A Matkovich rezsim hozzáértés hiányában nem a városfejlesztésre fordítja a legnagyobb energiáit, hanem a politikai acsarkodásra és városházi fenyegetőzésekre. Városunk megítélése eközben évek óta zuhan.”

Egyértelműen és élesen fogalmaznak az aláírók: “Matkovich Ilona rezsimje botrányt botrányra halmoz. A fékezhetetlen privatizáció, a városi vagyon felélése, az adóemelések, az agresszív stílus és a korrupció nem szolgálja a város érdekeit. A város vagyona csökken, miközben a városvezető családjának vagyona ugrásszerűen nő. Folyamatosan csökken a váciak bizalma a városvezetők iránt” – írták. 

Az összefogásban részt vevők szerint “a náci és perverz képviselőket a városvezetésnek nem védenie, hanem lemondatnia kellene. A párbeszédről és konszenzusról nem beszélni kellene, hanem tenni érte. A városi sportot és kultúrát nem leépíteni, hanem segíteni kellene. Vácon normális közéleti viszonyokra lenne szükség. De erre Matkovich Ilona és szövetségesei képtelenek. Minden józan vácit arra kérünk, védjük meg szeretett városunkat, Vácot!” – buzdítják a város lakóit a városvezetés leváltására az aláírók.

Korábban írtuk

Nemcsak a váci, de a magyar politikatörténetben is ritka, hogy egy városvezetőt négyévnyi tevékenység után nyilvánosan minden oldalról ilyen mértékben utasítsanak el. Matkovich Ilona baloldali polgármester tevékenysége a bal- és jobboldali pártok, függetlenek és lokálpatrióta civilek szerint is káros a város számára.