A politikus hangsúlyozta, 2017-ben a hódmezővásárhelyiek bizakodva néztek a jövőbe, mert a Modern Városok Programnak köszönhetően, kemény munka után, a város jövője szempontjából meghatározó fejlesztések indulhatnak el a településen. Ezek a beruházások óriási lendületet adtak volna Hódmezővásárhely fejlődésének, sok 10 milliárd forinttal növelték volna a város vagyonát.

Hirdetés

A képviselő úgy fogalmazott, november 2-a gyászos nap a város történetében, ekkor jelent meg az MVP lezárásáról szóló kormányhatározat. Mint mondta, a városvezetés hibájából olyan fejlesztések hiúsultak meg, melyek önerőből nem valósíthatók meg, nem újulnak meg középiskolák, nem épül új könyvtár és tudáscentrum több száz férőhelyes mélygarázzsal, nem lesz új, 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat és Minőségi otthoncsere program sem és nem fejlesztik az ipari parkot.

Benkő Zsolt hangsúlyozta ugyanakkor, Hódmezővásárhelyen szinte az összes, az önkormányzathoz nem köthető fejlesztési elem elkészült. A beruházások meghiúsulásának egyetlen oka, hogy Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester fontosabbnak tartotta az országos politizálást, a kormánnyal szembeni folyamatos harcot, mint a város történetében 50-100 évente adódó fejlesztési lehetőségek megvalósítását – fejtette ki a képviselő.

A polgármester azt mondta, Hódmezővásárhely kizárólag a kormány miatt veszít fejlesztéseket, a város vezetése mindent megtett a beruházások megvalósítása érdekében. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, gyászosnak tartja, hogy a kormány a település vezetésének politikai hozzáállásától teszi függővé a hazai és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket. A polgármester leszögezte azonban, hogy Hódmezővásárhely profitált a MVP beruházásaiból, elkészült a települést Szegeddel összekötő tram-train, és számos beruházás elkészült a honvédség területén.

Korábban írtuk

A közgyűlés a polgármester javaslatára azzal a kéréssel fordul Lázár János építési és beruházási miniszterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez, hogy a 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat mégis elkészülhessen.