Amint azt a demokrata.hu is megírta, megdöbbentően gondolkodik a minimálbér kapcsán Márki-Zay Péter. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltjét egy tavalyi videós beszámolójában megkérdezték, szerinte „mennyi lenne az ideális magyarországi minimálbér”.

Hirdetés

– Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se – válaszolta erre Márki-Zay.

Miután ezt most megírta a sajtó, a baloldal jelöltje vasárnapi videójában ismét elővette a témát.

– Azt, hogy megszüntetnék a minimálbért, ilyet soha nem mondtam, ezt ők mondják – közölte, majd így folytatta:

– Én azt mondtam, hogy én személy szerint közgazdászként nem tartom különösebben indokoltnak vagy szükségesnek a minimálbért. Vannak országok egyébként, ahol nincs minimálbér és ott sem éheznek az emberek – mondta a politikus.

Márki-Zay Péter ugyanakkor nem veszi figyelembe, hogy a minimálbér megszüntetésének számos más negatív következménye lenne.

Mint ismert, a minimálbér mindössze 71.500 forint volt 2009-ben, jövő januártól azonban eléri a 200 ezer forintot, ami a 2009-es összeg közel háromszorosa. A garantált bérminimum 87 ezer forint volt 2009-ben, 2022-ben már 260 ezer forint lesz, vagyis szintén a 2009-es összeg háromszorosa. Az emelésnek köszönhetően jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt.

Nem árt visszaemlékezni arra, hogy 2002 és 2010 között, amikor a baloldal kormányzott, két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke hazánkban, miközben a többi V4-es országban 30 százalékos növekedés történt.

Ehhez képest jelentős eltérés, hogy mióta újra a Fidesz kormányoz, vagyis 2010 óta a legalacsonyabb bér vásárlóértéke is közel kétszeresére nőtt.

Szintén fontos szempont, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért, illetve az egyéb juttatások, támogatások összegét is. A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedik 2022-ben. Emellett a minimálbér emelése többek között a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyed összegére is hatással van. 

A minimálbér 200 ezer forintra történő emelésével egyebek mellett nő:

  • a gyermekgondozási díj maximális összege (gyed)
    (a gyed maximális összege így eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, vagyis tíz év alatt több mint kétszeresére emelkedett – az idei évben a maximális összeg 234 ezer forint)
  • a hallgatói gyed
    (alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik)
  • a gyermekek otthongondozási díja (gyod)
    (nettó 180 ezer forint lesz 2022-ben. 2019-ben még nettó 90 ezer forint volt. A 18 éven aluliak ápolási díja egyébként mindössze 28.500 forint volt 2010-ben)
  • a nagyszülői gyed maximális összege
  • a táppénz napi maximális összege
  • az álláskeresési járadék maximális összege
    (a minimálbér-emeléssel az álláskeresési járadék elérhető maximális összege is nő, bruttó 167 ezerről 200 ezer forintra)
Korábban írtuk