Fotó: Facebook, képernyőkép
Hirdetés

A baloldali miniszterelnök-jelölt a Blikknek adott interjúban beszélt erről.

Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni” – mondta a politikus.

A szövetségesei jó ideje verik az asztalt, hogy fagyassza be a kormány az üzemanyagárakat vagy csökkentse az azokat terhelő adót – vetette fel erre az újságíró, mire Márki-Zay így válaszolt:

Én, mint az látszik, nem szálltam bele ebbe a kampányba. Beszéltünk róla, ők azt mondták, a Fidesz pontosan ezt csinálta 2010 előtt és ezért csinálják ők is. Ettől függetlenül azt gondolom, nem ez a megoldás. Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába” – mondta Márki-Zay Péter, aki egyébként a rezsicsökkentéssel kapcsolatban azt mondta, lehetetlen megállítani a világpiaci árakat a határon, a megoldás az épületszigetelés, megújuló energiatermelés és energiahatékonyság”, de arról is beszélt, hogy támogatná a melegházasságot.

Korábban írtuk

Márki-Zay Péter korábban is hasonlóan nyilatkozott. Egy online konferencián azt mondta, „a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tartok indokoltnak”, emellett a rezsicsökkentés kapcsán leszögezte azt is, szerinte „ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba.”