Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (b) és Matt Whitaker, az Egyesült Államok korábbi megbízott legfőbb ügyésze a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján tartott beszélgetésen a Millenárison 2024. április 25-én
Hirdetés

Matt Whitakert Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kérdezte a szuverenitásról és a jogállamiságról.

Kovács Zoltán azon felvetésére, miszerint a politikusoknak és a választóknak is alázatosaknak kell lenniük a demokrácia kibontakozásához, Matt Whitaker azt mondta, hogy a politikusok valóban sokszor csak szerepelni akarnak, de azok lesznek sikeresebbek, akik valamiért kiállnak, valamit képviselnek, nem csupán egy meglévő mozgalom élére akarnak állni a rivaldafénybe, hanem az identitásuk része az elv, amit képviselnek.

A korábbi legfőbb ügyész szerint a jogállamiság azt jelenti, hogy vannak írott törvények, és ezeknek mindenképp érvényt kell szerezni, nem lehet saját értelmezésben olvasni őket.

Korábban írtuk

Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerinte a jogállamiság arra vonatkozik, hogy a mindennapokat szabályozó törvényeket betartsák, és a nép által megválasztott képviselők a nép akaratát képviseljék, de mára a jogállamiság mégis politikai fegyverré vált.

Az államtitkár azon kérdésére, hogy miként lehetne visszatérni a „józan ész által vezérelt jogállamiság világába”, Matt Whitaker azt válaszolta, nem azt kell várni, hogy a politikusok oldják meg az összes problémát, hanem az alkotmány módosításával kellene biztosítani, hogy a nép szavának jobban érvényt lehessen szerezni.