Még kicsivel több mint ötvenezer aláírás hiányzik a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés sikerességéhez – írja a Pesti Srácok.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A szervezők hangsúlyozzák, a hibásan kitöltött adatok miatt több aláírásra is szükség lehet az egymilliónál. Ha a kezdeményezés sikeres, az Európai Unió kénytelen lesz szembenézni azzal a ténnyel, hogy minden hetedik uniós polgár valamilyen nemzetiség vagy kisebbség tagja. Fontos eredmény, hogy a szükséges hét helyett már nyolc tagállamban is összegyűltek a minimálisan szükséges aláírások. Még tizenkét nap van hátra, a gyűjtés lezárultáig – áll a PS cikkében.

A 2017 májusában útjára indult európai kisebbségvédelmi kezdeményezés eredményessége attól függ, összegyűlik-e legalább hét uniós tagállamban minimum egymillió aláírás. A sikeres aláírásgyűjtés kötelezné az Európai Uniót, hogy érdemben foglalkozzon Európa őshonos nemzeti kisebbségeivel. Mint a PS-nek Vincze Lóránt, a kezdeményező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke ezzel kapcsolatban korábban elmondta, felháborító, hogy az uniós intézmények a jelenleg is bevándorló kisebbségek számára biztosítanak előjogokat például az anyanyelvi oktatás terén, miközben az őshonos nemzeti kisebbségi nyelvoktatás elsikkad. Úgy vélte, Európának előbb saját kultúrájára, nyelvi sokszínűségére kellene figyelnie, azt a védelmébe vennie, és csak azután foglalkozni az újonnan bevándorló kisebbségek kérdésével. Napjainkban több mint 300 különböző őshonos nemzeti kisebbség él Európában. Minden hetedik európai polgár valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik, illetve beszél egy regionális vagy kisebbségi nyelvet. A kisebbségek valós súlyát, jelentőségét úgy lehet érzékeltetni: ha ezeket az embereket egy országba terelnénk, az Európai Unió egyik legnépesebb államát alkotnák.

A teljes cikket erre a linkre kattintva a Pesti Srácok oldalán olvashatják el, a kezdeményezést erre a linkre kattintva írhatja alá.