„Amikor 2019. november 14-én leköszönő polgármesterként a választáson győztes Csőzik Lászlónak átadtam Érd város vezetését, akkor 40,5 milliárd forint fejlesztési pénzt hagytunk hátra, ebből 12,5 milliárd forint nem volt még lekötve. Ehhez képest alig történt valami a településen”

Hirdetés

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az érdi fideszes frakcióvezető. T. Mészáros András azt mondta, azok a fejlesztések épülnek hatalmas csúszással, amelyekre még a Fidesz–KDNP-s vezetés idején megkötötték a szerződést, és a kivitelezés még akkor elkezdődött.

Példaként említette a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumot, amely egy éve elkészült a hozzá tartozó uszodával és sportcsarnokkal együtt, de még nem vették használatba. Az intézmény berendezéseire még csak most írják ki a közbeszerzést.

„Miután a közbeszerzések sokat csúsznak, az infláció miatt így a város mindig pluszforrásokért kuncsorog a kormánynál, és ha nem kapnak pénzt, szidják a kabinetet”

– emelte ki. Pozitív ellenpéldaként említette, hogy az állami beruházások szépen haladnak Érden, így a közelmúltban elkészült a bíróság és az ügyészség épülete.

A fideszes frakcióvezető a problémák között említette, hogy a városi sajtót egy Népszavából érkezett újságíróval szervezték át. Szerinte Kövesdi Péter főszerkesztő a munkáját deklaráltan politikai küldetésnek tekinti, a sajtó leginkább Csőzik felesége, Bősz Anett országgyűlési kampányát segítette, és közben duplaannyi pénzből működnek, mint 2019-ben.

T. Mészáros András hozzátette: botrányos a városban működő hulladékszállítási gyakorlat is, amit többször átdolgoztak, de mindig rosszabb lett, és a változtatásokat komoly lakossági felháborodást kísérte.

A szokásos baloldali eszközökhöz nyúltak Miskolcon

A Magyar Nemzet összeállításában arról is beszámol, Miskolcon a költségvetés 2019 óta enyhe növekedést mutatott, az önkormányzat legfontosabb adóbevételei a járvány időszaka alatt is stabilak maradtak. Mindez azért lényeges, mert a baloldali városvezetés sokszor panaszkodik arra, hogy a költségvetésben nincs meg a forrás bizonyos feladatokra, célokra.

Fotó: MTI/MTVA/Molnár-Bernáth László
A Nagyboldogasszony-templom és a Földes Ferenc Gimnázium a miskolci Hősök terén

Hollósy András, a Fidesz–KDNP frakciószóvivő elmondta: ezzel összhangban a szokásos baloldali eszközökhöz igyekeztek nyúlni, tetemes lakossági megszorításokat, díj- és lakbéremeléseket szerettek volna alkalmazni, illetve brutális, legutóbb nyolcmilliárd forintos hitelfelvétellel és a közvagyon kiárusításával próbáltak javítani a helyzeten.

„Szerencsére a kormány a baloldali városvezetés által tervezett megszorításokat és áremeléseket letiltotta, a lakbéremeléseket visszavonatta, a helyi adók emelését nem engedélyezte. Persze a nehézségek közepette a haverokra, milliós jövedelmekre, megduplázott tanácsnoki fizetésre, sportállásokra, 25 millió forintos luxusbuszra vagy éppen dubaji utazásra futotta a közpénzből”

– nyilatkozta a frakciószóvivő. Hollósy András az egyik legfontosabb problémaként említette a helyi tömegközlekedés nehézségeit, amit szerinte az irányítás hiányosságai okoznak, hiszen például a felügyelő bizottságában nem szakemberek, hanem jól megfizetett baloldali politikusok ülnek.

„A baloldali városvezetés a miskolci tömegközlekedésben 2019 óta csak drasztikus jegyáremelést, a bliccelők jutalmazását, járatcsökkentéseket, ezáltal a reggeli zsúfoltság súlyosbítását tudta felmutatni, a járvány idején pedig az utasok egészségét is veszélyeztető válságmenetrendet vezetett be. Megdöbbentő, de igaz, hogy két és fél év alatt Miskolcon csaknem ötvenszer módosították a menetrendet”

– emelte ki Hollósy András. A frakciószóvivő szerint gondot jelentett az is, hogy megszorításokat alkalmaztak a rendészetnél is, ami miatt romlottak a közbiztonsági mutatók a városban.

Lefejezték a cégek vezetését Egerben

Egerben a város költségvetését 2,5–3 milliárd forintos szabad mozgástérrel vette át a baloldal 2019 őszén, de a helyzet folyamatosan romlik. Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP-s frakcióvezetője azt mondta, hogy a baloldal többször megpróbált hitelt felvenni ebben a ciklusban, meg is szavazták azt, de kormányzati hozzájárulás hiányában nem jártak sikerrel.

„Egy egymilliárd forintos folyószámla-hitelkeretet tudtak nyitni, amit egyelőre nem használtak fel, de félő, hogy a 2024-es önkormányzati választás előtt, az utolsó évben fogják az egymilliárdos mínuszt örökül hagyni”

– mondta a kormánypárti politikus a Magyar Nemzetnek. Szerinte a baloldal az önkormányzati cégeknél komoly károkat okozott.

A vezetést mindenhol lefejezték, a működés minősége csökkent. A cégek másfél évig üzleti terv nélkül működtek, jelentős veszteségeket halmoztak fel, és képtelenek voltak elszámolni a 2021-ben kapott önkormányzati támogatásokkal. Eközben a vagyonkezelő holding, a közgyűlés teljes kizárásával, több száz millió forintos ingatlaneladásokat hajtott végre. A polgármesterrel szembeálló többség emiatt február végén menesztette a cégvezetők egy részét, megkezdődött a konszolidáció.

Oroján Sándor hangsúlyozta: 2019 óta a fejlesztések lelassultak, folyamatosan csúsznak, ami szerinte azért is van, mert a beruházásokat koordináló önkormányzati projektmenedzsment cég, a Városfejlesztő Kft. szinte minden munkatársa egyszerre távozott, amikor a Jobbik országos pártalapítványának elnöke érkezett a cég élére. „A helyzeten nem segített az sem, hogy politikai alapon több mint fél tucat haver kapott pozíciót Egerben” – fűzte hozzá.

A teljes összeállítást a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk