Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.
Hirdetés

Tavaly február 25-én az egész ország lélegzet-visszafojtva figyelt Hódmezővásárhelyre. A hagyományosan fideszes erődnek elkönyvelt városban időközi polgármester-választás zajlott, amit a közelgő országgyűlési voksolás miatt mindkét politikai oldal fontos előrejelzésnek tartott. A szavazatok többségét az ellenzék által favorizált jelölt, az addig ismeretlen Márki-Zay Péter kapta. A folytatás jól ismert: amíg a baloldal belebonyolódott szokásos vitáiba, a vereség hatására a jobboldali tábor összezárt, így a Fidesz harmadszor is kétharmaddal nyerte a parlamenti választásokat, Hódmezővásárhelyen is óriási fölényt szerezve.

A politikai csaták melléktermékeként ugyanakkor megjelent a Márki-Zay-lufi. A magát független, konzervatív, keresztény emberként hirdető politikus ugyanis még be sem ült a frissen megnyert polgármesteri székbe, máris pajzsra emelte a baloldali média. Reflektorfénybe kerülve pedig gyorsan elhitte magáról, hogy tényleg különleges, és elkezdett az országos politika felé kacsingatni. Bár a polgármesteri kampány során még megosztó személyiségnek nevezte Gyurcsány Ferencet, tavaszra sutba dobta korábbi értékrendjét, és már a fővárosban induló baloldali jelöltek mellett korteskedett. Aztán díszvendég lett az ellenzéki tüntetéseken: ha éppen nem ért rá, felolvasták a leveleit, cikkek sorát hozta le róla az ellenzéki média, bejáratos lett az ATV stúdiójába. A csalódott ellenzéki közvélemény szemében ő volt az a superman, aki egyszerre enyhén jobboldali, kereszténydemokrata, civil és mégis baloldali.

Bukottak ligája

Ezt látva MZP (így emlegették a róla szóló cikkekben) még nagyobb hullámra ült, és harmad-unokatestvérével, az LMP-ben megbukott és már számtalan pártban is lejáratódott Hadházy Ákossal országos szerveződést alapítottak. A Mindenki Magyarországa Mozgalom az önkormányzati választásokat célozta meg, hogy a lehető legtöbb településen kiválasszanak egyetlen ellenzéki indulót. A csatlakozni nem szándékozókat árulónak minősítették.

Márki-Zay karrierje az év elején jutott delelőre. Mozgalmát bejegyezték, többen csatlakoztak is hozzá. Pártjukból kizárt baloldaliak, kiugrott jobboldaliak, hangsúlyozottan nem fideszes konzervatívok az ex-KDNP-s Lukácsi Katalinon át Kész Zoltánig, utóbbi korábban MZP-hez hasonló körülmények között, a veszprémi időközi választást megnyerve lett egy évre ellenzéki messiás, amíg a következő választáson ki nem bukott a parlamentből.

Csatlakoztak bukott településvezetők, neve nincs polgármesterjelöltek, utóbbira példa a Fideszt lejárató kampányvideók miatt botrányba keveredett sümegi polgármesterjelölt. Némi pontatlanság ugyanakkor már a listaállítás során felmerült: mint később kiderült, olyan polgármesterek is felkerültek a mozgalom támogatottjai közé, akiket meg sem kérdeztek erről.

Áprilisban Márky-Zay a balliberális főhadiszállásnak számító Spinoza-házban folytatott pódiumbeszélgetést Rangos Katalinnal. Kálmán Olga belekezdett vele egy riportkönyvbe, amelyben többek között migrációt támogató nézeteit sem rejtette véka alá. Ekkor már túl voltunk azon is, hogy egy interjúban Molotov-koktélokat emlegetett. „A demokratikus rendszereket demokratikusan váltják le, míg a nem demokratikusat nem […] Ahol ilyen hatalmas a kontraszt, ott nagyon hirtelen előkerülhetnek a Molotov-koktélok és az erőszak is” – mondta egy baloldali lapnak.

Amerikai fordulat

Az elbizakodott MZP nem vette észre, hogy időközben átalakult körülötte az ellenzéki játéktér. A téli tüntetések alatt a bukott pártok rendezték soraikat, tavasszal pedig némi lendületet adott nekik az EP-választási kampány.

Májusban pedig Márki-Zay Péter durva manipulációját leplezte le a média, erősen megrengetve hitelességét. Az ügy előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Mivel az ellenzék eddig pont az elnöki vizit elmaradásán kárörvendett, megpróbálták árnyalni a magyar diplomácia sikerét. Ezért kapóra jött nekik, hogy Márki-Zay Péter és Kész Zoltán ugyanabban az időpontban utaztak az amerikai fővárosba egy Soros Györgyhöz köthető szervezet, a German Marshall Fund meghívására. Így született a mese, amely szerint a két mozgalmárt az amerikai külügyminisztérium hívta meg hivatalos látogatásra. A játékba Márky-Zayék is belementek, a látszat kedvéért csak­ugyan ellátogattak a külügybe, ahova a turistáknak járó belépővel tudtak bemenni (végül éppen ez buktatta le őket), majd öltönyös fotókat posztoltak magukról, mintha fontos megbeszélésről jöttek volna. Ám a csalás pár napon belül kiderült, elinflálva az ellenzéki messiás hitelességét.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az első pofon után gyorsan jöttek a következők. Egy júniusi rádióműsorban a gyereknevelésről szólva a testi fenyítés mellett érvelt, erősen kiábrándítva liberális támogatóit. A kínos riporteri kérdésektől félve még a róla szóló könyv bemutatóját is kihagyta. Majd a királycsinálónak szánt mozgalom is erjedni kezdett. A süllyedő hajóról a nyár derekán távozott Hadházy Ákos, az ex-LMP-s Ábrahám Júlia, a helyi ellenfeleit fenyegető ácsi polgármester, Lakatos Béla, és ment a hosszasan toborzott polgármesterjelöltek egy része is, hiszen úgy látták, inkább ballaszt a nyakukon a szervezet.

Közben az ellenzéki térben lezajlottak a pártok közötti egyeztetések, ahol nem kértek a levitézlett Márki-Zay mozgalmából. Ezután pedig már éppen a Mindenki Magyarországa akadályozta az összefogást. Lukácsi Katalin például hiába volt rendkívül kitartó Szolnokon, augusztus végén ő is kénytelen volt visszalépni.

Mozgástér nélkül

Márki-Zay Péternek nem sok mozgástere maradt. Az országos politikában már nem tényező, mozgalma szétesőben, ha meg akar őrizni valamit befolyásából, most újra nyernie kellene Hódmezővásárhelyen. Csakhogy közel másfél éves regnálása nem sok indokot szolgáltat a helyieknek, hogy rá voksoljanak. Országos teendői miatt nemigen törődött a várossal, amibe pedig belefogott, az rendre balul sült el. Szabálytalanul megkötött szerződései miatt jelentős bírsággal sújtotta a polgármesteri hivatalt a Közbeszerzési Döntőbizottság, és azzal sem növelte népszerűségét, hogy augusztustól 12 ezer tonna ipari hulladék és szennyvíziszap érkezik Olaszországból a városba, amiről a polgármester sem a lakosságnak, sem a képviselő-testületnek nem szólt.

Márki-Zay Péter a mérések szerint vesztésre áll. Ha Hódmezővásárhelyen is bukik, akkor Sándor Máriához, Pukli Istvánhoz és a többi ellenzéki messiáshoz hasonlóan rá is a felejtés vár.