Fotó: Menczer Tamás, Facebook
Hirdetés

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kormány döntéseinél az első számú és legfontosabb az, hogy mi a magyar érdek. Békeidőben is fontos ez, de háborús és válságokkal terhelt időben életbe vágó – mondta. Hozzátette:

ezen a ponton „a teljes magyar baloldal elhasal”, mert nem a magyar érdek szerint cselekednek, mindig valakihez alkalmazkodnak, valakit kiszolgálnak, és nem értik azt, hogy a magyar külpolitika magyarbarát, és a magyar érdeket tartja szem előtt.

Menczer Tamás ezután a Magyarországon érzékelhető válságokról szólva elmondta: az ukrajnai háborúban azonnali tűzszünet kell feltétel nélkül. Béketárgyalásokra van szükség, majd pedig olyan biztonsági rendszer megteremtésére, amely garantálja Ukrajna biztonságát, és Oroszországnak elfogadható – szögezte le.

Az államtitkár bízik abban, hogy Izrael terrorellenes harca eredményes lesz. A magyar álláspont szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne váljon államközi háborúvá, meg kell védeni a civileket, illetve vissza kell térni az Ábrahám-megállapodásokhoz. Közölte: a kormány több mint 500 embert hozott ki Izraelből, a magyar légierő ötször repült be a konfliktuszónába.

A bevándorlásról szólva Menczer Tamás úgy fogalmazott: az egyetlen lehetséges út a magyar út, a magyar kormány elutasít minden elosztást, kvótát, migránsgettót.

Korábban írtuk

Az energiaválságról kiemelte: a kormány megvédi Magyarország energiaellátását, energiabiztonságát, és ezzel együtt a rezsicsökkentést.

Menczer Tamás jelezte: a kormány 2014 óta külgazdasági fókuszú külpolitikát folytat, tavaly 6,5 milliárd euró volt a bejövő beruházások aránya, és 142 milliárd euró volt az export, az idén ezeket a rekordokat meg fogják dönteni. Ennek köszönhetően tudja a kormány megvédeni a munkahelyeket, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a családtámogatási rendszert, a fiatalok adómentességét – sorolta.

További felszólalók

Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke köszöntőjében azt mondta: Székesfehérvár a Fidelitas 27 éves történetének „fontos bástyája”, ahol bizonyítottak, hogy egy politikai ifjúsági szervezet fiatal és „régebb óta fiatal” tagjai remekül tudnak vezetni egy várost, egy igazi közösséget.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy sok élmény és barátság köti a szervezethez. Beszédében azt javasolta a fiataloknak, vállalják a felelősséget, és foglalkozzanak annak a helyi közösségnek az ügyével, ahol a mindennapjaikat töltik, mert „gyönyörű szolgálat”.

Nagy István agrárminiszter egyebek között elmondta, hogy az előttünk álló hónapokban heves politikai támadások kereszttüzébe kerül mindaz, amit az elmúlt másfél évtizedben elértünk. Kiemelte, hogy

egy évtized alatt a magyar agrárium behozta lemaradását, és fokozatosan zárkózik fel Európa élmezőnyéhez.

2021-ben a mezőgazdaság egy hektárra vetítve folyó áron 169 százalékkal több új értéket termelt meg, mint 2010-ben, ami a második legjobb eredmény az EU-ban – ismertette.

A cél, hogy 2030-ban az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen, közben a magyar vidék szerethető, hosszú távon biztonságos, békés hely maradjon Európa szívében – mondta.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kiemelte: a Fidelitas olyan közösség, ahol „az emberek azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak”, szemben az Európai Unióval, ahol az emberek ennek éppen az ellenkezőjét cselekszik, mert szerintük a világ bonyolult hely, „nem lehet csak úgy kimondani dolgokat, sok mindent gondolni sem lehet”.

A jövő évi európai uniós választásokkal kapcsolatban megjegyezte: Brüsszelben „nekünk kell változásokat elérni európai barátainkkal és szövetségeseinkkel együtt”.

Varga Judit fideszes országgyűlési képviselő, az európai ügyek bizottságának elnöke szerint Európa „történelmileg legnagyobb válságát éli át”, és ezt most már azok is érzik, akik Brüsszelben vannak.

Azonban mi, magyarok szabadok, kreatívak és bátrak vagyunk, vannak megoldásaink a saját sorsunk alakítására – jelentette ki Varga Judit. Hozzátette: azt tesszük, amit több mint ezer éve, őrizzük Európát, és nem félünk „a polipként szorító civil szervezetektől”, a nagy hatalmú nemzetközi médiától és a karriermenedzserektől sem.

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és európai parlamenti képviselője egyebek mellett azt mondta, gyökeres változásokat kell elérni a brüsszeli politikában, hiszen ma ártatlanok szenvedik el Nyugat-Európa szerte a kudarcos migrációs politika következményeit.

Az EU akkor lehet sikeres, ha erős nemzetek szövetségére alapozza az együttműködést, „ne mondják meg mások, hogy Magyarországon hogyan éljenek” – jelentette ki.

Az erős Európa kialakításában nagy szerep hárul a Fidelitasra, a hazaszerető fiataloknak rá kell ébredniük arra, hogy sorsdöntő pillanat előtt állunk, a tét Európa és Magyarország jövője – emelte ki.

Tóth Edina (Fidesz) európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, a jövő évi európai parlamenti választásokon arról kell dönteni, hogy az EU megmarad-e szuverén nemzetállamok szövetségének, vagy olyan unióvá változik, ahol „a brüsszeli elefántcsonttoronyban” ülő bürokraták hozzák meg a legfontosabb döntéseket.

Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója beszédében a valódi európaiságnak a nemzetek Európáját nevezte, és azt mondta: a magyar modellt érdemes exportálni Európába.

A Fidelitas szombaton Székesfehérváron tartott XX. kongresszusán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: a jövő évi európai parlamenti választás tétje az lesz, hogy bebizonyítsák, nemzeti és szuverenista politikával is lehet választást nyerni.

Úgy fogalmazott: a kampányban az lesz a fontos, hogy mi történt az elmúlt években Európában. A brüsszeli elit rosszul kezelte a koronavírus-járványt, az Európai Bizottság elnöke korrupciós ügybe keveredett, és a helyreállítási alap forrásainak felhasználása körül is „minimum aggályok merültek fel” – sorolta.

Úgy vélekedett: a migrációs válságot a következő időszakban „terroristaválság” fogja leváltani. Eddig is voltak ennek nyomai – jelezte, utalva a 2015-ös migrációs hullám megindulása utáni párizsi és brüsszeli terrortámadásokra.

Szólt arról is, hogy amint kitört a háború Ukrajnában, Magyarország a leghangosabban és a legvilágosabban foglalta el a béke álláspontját, míg az EU és meghatározó országai a háborús álláspontot, valamint a fegyverszállításokat erőltették, továbbá belevágtak egy elhibázott és rossz szankciós politikába.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a jövő Magyarországa szuverén és független. Fontos megtartanunk az önálló cselekvés szabadságát, amihez szükség van az erős magyar honvédségre – tette hozzá.

A szuverenitás megvédéséhez emellett szükség van erős magyar fiatalokra az önkormányzatokban, az Európai Unióban és a mindennapokban is, a jövő évi választás ezért is fontos – jegyezte meg.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója azt mondta, a jövő évi kampányban kiemelt feladatuk lesz a Fidelitas tagjainak az online térben, a politikai akciókban és demonstrációkban, valamint a fontos ügyek „fiatalok nyelvére való lefordításában”.

Úgy fogalmazott: a „fiataloknak akkor jó, ha Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét”, mert szemben a korábbi kormányfőkkel, ő megadta a 25 év alattiaknak a mentességet a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól, segíti az első lakásszerzést, ingyenessé tette a nyelvvizsgát és a KRESZ-vizsgát.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy 1998 óta Debrecenben a Fidesz minden önkormányzati választást megnyert. A politikus szerint a győzelem titka az, hogy minden ciklusban lecserélték a regnáló képviselők közül azokat, akik belefáradtak a munkába.

A Fidelitas nagy segítség a Fidesznek a fiatalításban – mondta.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke örömtelinek nevezte, hogy a Fidelitas fiataljai pontosan tudják, mit akarnak: független, keresztény értékeken alapuló, a családokra és gyerekekre igent mondó országot. Megjegyezte, hogy ezek mentén kell harcba szállniuk, ezekért keményen meg kell dolgozniuk, mert a család, a nemzet és a hit adja az ő jövőjük alapjait.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány képes meghatározni, hogy mi a magyar érdek, és meg is hajlandó vívni ezért a csatákat együtt az emberekkel. Erről szólnak a nemzeti konzultációk, szövetségük a fiatalokkal, a nyugdíjasokkal vagy a családokkal.

Közölte: a nemzeti konzultációval a józan ész politikáját szeretnék érvényre juttatni, megakadályozni Európa és ezen keresztül saját magunk önpusztítását is. Magyarországon békében és biztonságban szeretnénk élni, megőrizve és gazdagítva keresztény kultúránkat – jelentette ki.

A kormányszóvivő a kampányról azt mondta: mindenhol ott kell lenni, az online térben és fizikálisan is az emberek között.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az EP-választás tétjéről szólva a háború, a migráció és a család kérdését említette.

„Mi békét szeretnénk, és nem azt hogy az EU tovább finanszírozza a háborút” – emelte ki.

Azt mondta, a családbarát kormányzás támadás alatt áll, meg kell védeni, amiben segít majd a nemzeti konzultáció.

Azt is leszögezte: a magyar gazdaság jövője a zöldenergián alapul. Évekkel ezelőtt a magyar baloldal is ezt mondta, de ez megváltozott – tette hozzá az államtitkár a vitában a fiatalok segítségét kérve.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány a családokban hisz, családbarát országot épít minden nap, ezért is hozott 2010 óta több mint 30 olyan intézkedést, amelyek ezt segítik.

Azt mondta, a családpolitika legfőbb célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, amihez egyrészt otthon kell, amit a januártól még komplexebb otthonteremtési rendszer garantál, másrészt anyagi biztonság szükséges, amit számos intézkedéssel segítenek.

Hegedűs Zoltán, a Fidelitas alapító tagja Magyarország legnagyobb és legerősebb közéleti ifjúsági szervezetének nevezte a Fidelitast, amely igazi, élő közösséggé vált.

Beszédében kiemelte: a jövő évi, egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választásokon egyszerre kell megküzdeni a nyílt társadalmat éltető globális birodalommal és a magyarországi kiszolgálóival.

Az ellenfél célja nem kevesebb, mint Magyarország kulturális átformálása, azaz a hagyományos kötelékek szétvágása. Nekik a korlátlan pénz, nekünk a közösség a legfőbb fegyverünk – jelezte.

Papp Zsolt György, a Magosz ifjú gazda tagozatának elnöke azt mondta: az önkormányzati választáson a vidék számára kiemelten fontos, hogy olyan vezetőket válasszon, akik valóban az érdekeit képviselik. Közölte, hogy a Magosz és a Fidelitas megerősíti együttműködését, amely a 2019-es választáson is sikeres volt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azért vett részt a rendezvényen, hogy kérje a szervezet jelen lévő tagjait, erősítsék az országos „életmentő láncot”. Legyenek készek az életmentésre, és december 4-én a vármegyeszékhelyek mentőállomásain sajátítsák el az újraélesztés lépéseit – kérte.