Hirdetés

„Gergő a kormánynak volt tanácsadója” – emlékeztetett Karácsony Gergely pályafutásának egy ritkán emlegetett epizódjára múlt héten az ellenzék miniszterelnökjelölt-jelöltjeinek második vitáján Dobrev Klára, írja a Mandiner. Gyurcsányné ugyanis felidézte, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltjei mit csináltak 2006-ban, amikor a férje őszödi beszédének hatására kirobbant, tömeges tüntetéseket brutális rendőri erőszakkal verték szét.

„Karácsony Gergely valóban nem szokott beszélni arról, hogy 2002 és 2008 között, az MSZP–SZDSZ-kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott. Egészen pontosan Horn Gábor akkori SZDSZ-es miniszterelnöki koordinációért felelős államtitkár stábjának volt a tagja, tanácsadóként”írja a Mandiner. „Sőt, ezt a Gyurcsányhoz fűződő viszonyával kapcsolatban nem mellékes tényt

Karácsonynak nem szokása feltüntetni önéletrajzaiban sem, ellentétben a nem létező doktori fokozatával és nyelvvizsgájával, amelyeket viszont többször is szerepeltetett.

Pedig, mint az Oktatási Hivatal vizsgálata nyomán kiderült, ezek hiányában nemhogy adjunktus nem lehetett volna, de nem is oktathatott volna a Corvinus Egyetemen, és persze nem kereshetett volna az évek során itt is több tízmillió forintot” – olvasható a Mandiner cikkében.

Így változott karácsony bemutatkozása

Karácsony Gergely önéletrajza parlamenti képviselőként, amikor még nem szégyellte Gyurcsányt (fent), mostanában viszont nem tünteti fel ezt a tanácsadói munkát (balra a budapest.hu-n, jobbra a Párbeszéd honlapján szereplő bemutatása)


Az írás hozzáteszi: a fellelhető információk szerint Karácsony 2000-ben, 25 évesen került a nagypolitika közelébe. Ekkor kezdett a Medián közvélemény-kutatónál dolgozni, ahol 2006-ig kutatásvezető, attól kezdve pedig kutatási igazgató volt. 2002-ben már részt vett az SZDSZ választásai kampányában, és feltehetően itt szerzett kapcsolatain keresztül kerülhetett Horn csapatába. Gyurcsány Ferenc 2004-es hatalomra kerülését követően pedig még négy évig nekik dolgozott.

Karácsony erről a Beszélőnek 2013-ban adott interjúban így nyilatkozott: 

A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal. Amikor Horn Gábor államtitkár lett, fölállított magának egy kisebb tanácsadó csapatot, ahová engem is meghívott. (…) Nagyon élveztem, nagyon sokat tanultam ott a politikáról.”

Karácsony családi cégén keresztül korábbi sajtóbeszámolók szerint nagyjából 21,5 millió forintot keresett a tanácsadói tevékenységen.

Tehát Karácsony Gergely hat évig, a 2006-os rendőrterror idején is, Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

A baloldali politikus körül egyébként nem csupán egyetemi foglalkoztatása, hanem a gyanús villamosbeszerzések miatt is egyre dagad a botrány.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható.

Korábban írtuk