Hirdetés

Újra lejárató kampány indult Horn Gyula néhai miniszterelnök ellen – mondta felszólalásában Molnár Zsolt (MSZP), aki arra szólította fel a magyar kormányt: szálljon ki ebből a küzdelemből, hagyja azt a radikálisokra. Szánalmasnak nevezte, hogy a kormányhivatal megtámadja a főváros döntését arról, hogy Horn Gyuláról nevezett el egy közterületet.

Olyan államférfinak nevezte Horn Gyulát, aki „talán legtöbbet tette Kohl kancellár után a német egyesítésért, ezáltal az új európai egység létrehozásáért”. A szovjet csapatok árnyékában vágta át a vasfüggönyt – mondta, hozzátéve, a 1994-es kétharmados győzelem utáni önmérséklet példaképét támadják.

Azt is mondta: Horn Gyula 1956-os szerepvállalásával valóban lehetnek kétségek, de Winston Churchill egykori brit kormányfőt sem az ír felkelés vérbe fojtása alapján, hanem komplex életpályája alapján ítélik meg. Horn Gyula sok évtizedes pályafutását „egy mozzanat alapján megítélni” szerinte szintén hiba lenne.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy felelt: a korszakok és miniszterelnökségek megítélése a történészek dolga, Horn Gyula politikai tevékenysége azonban „meglehetősen ellentmondásos”, sokakban kelt indulatot. 

Korábban írtuk

 Rámutatott: Horn Gyulának szerepe volt az 1956-os megtorlásokban. Ha ezt a szőnyeg alá söprik vagy elbagatellizálják, akkor mind a mai napig ellentmondásos a viszonyuk az erőszakhoz, akkor még nem tudták lezárni a Tanácsköztársaságot, 1956-ot és 2006-ot sem.

Azt kérte a képviselőtől, Horn Gyula megítéléséről kérdezze meg azokat, akiket üldöztek, fenyegettek, kisemmiztek, vagy családtagjaikat megölték, kínozták a kommunizmus alatt.

Cáfolta, hogy Horn Gyula kormánya önmegtartóztató lett volna, rámutatva, akkor „dobták oda” a magyar ipar jelentős résztét külföldi tulajdonosoknak úgy, hogy annak következményeit máig érezzük. Legyalulták a piacot, „rablóprivatizációt” folytattak – fogalmazott Dömötör Csaba.