Ifjú politikusokat bemutató sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. A jelenleg 27 éves Nacsa Lőrinc 2015 óta az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) vezetője, emellett december óta a KDNP elnökségi tagja.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív)

– Az IKSZ a keresztény fiatalok szervezete, vagy egy olyan szervezet, amely a keresztény értékrendet közvetíti a fiatalok felé?

– Felelősséget érzünk azért, hogy becsatornázzuk a döntéshozók felé a fiatalok igényeit, természetesen az értékrendünk keretei között. Körülbelül 1500 aktív tagunk van, számukra belső fórumokat szervezünk, de olyan eseményeket, előadásokat is tartunk, amelyek nyilvánosak. A katolikus közösségektől, iskoláktól is rendszeresen kapunk meghívást, hogy a fiatalokkal a közéletről, a politikáról, tudatos állampolgárrá válásról beszélgessünk.


– Az IKSZ előtt a szalézi rendben látott el hasonló feladatot. Mi vezette oda?

– Óbudán nőttem fel, ahol a szaléziak működtetnek egy oratóriumot. Kicsi gyermekként oda jártam táborokba, aztán nagyobb gyerekként önkéntes segítő lettem, utána ifjúsági vezető, végül felnőttként mi képeztük az ifjúsági vezetőket. Don Bosco, aki a szalézi rendet alapította, a hátrányos helyzetű fiatalokon próbált segíteni, minőségi programokkal és foglalkozásokkal kötve őket az értékekhez. Volt olyan kisgyerek, aki amikor először bejött az oratóriumba, köszönni sem tudott, vagy állandóan megpróbált másokat becsapni, de türelmes neveléssel, játékkal, focizással, csocsóval el lehetett érni, hogy megváltozzon.


– Katolikus mintagyerek volt?

– Kamaszkoromban egyszerre voltam lázadó, hosszú hajjal és dobfelszereléssel, és részt vettem a katolikus egyház, valamint a szalézi rend eseményein szervezőként. Katolikus nagycsaládban nőttem fel, szüleim közösségbe jártak, ahol hasonló gondolkodású gyerekekkel nőttem fel.


– Nagyapja nemzetőr volt. Erről mennyit beszéltek otthon?

– Nagyapám 56-ban volt egyetemista, ki is rúgták a szerepvállalása miatt, mert ő is fegyvert fogott, hogy kiálljon a szabadságért. Sokat mesélt arról, hogy egész életét nyomon követték, és soha nem lehetett első ember, csak helyettes, mert mindig fölé raktak egy pártembert. Ezzel együtt mérnökként több tucat szabadalom fűződik a nevéhez, nagyon büszke vagyok rá. Tőle tanultam a szabadságszeretetet és az antikommunista szemléletet.


– Az IKSZ a KDNP ifjúsági tagozata, mégis azt mondja, hogy nem kell feltétlenül a KDNP véleményét követniük. Például az Uber-ügyben a KDNP-vel ellentétes véleményt fogalmaztak meg…

– Azt gondoltuk, hogy a piacgazdaságban szükség van a közösségi finanszírozású szolgáltatásokra, mert a fiatalok használták, és mi is használtuk. Természetesen azt is figyelembe véve, hogy az Uber tartsa be a magyar jogszabályokat. Nem vagyunk diktatórikus párt, azért nem jár szankció, hogy kiálltunk azért, amit gondolunk. Ez abból is látszik, hogy decemberben beválasztottak a KDNP ügyvezető elnökségébe, ahol a fiatalokat képviselhetem.


– Hogyan élik meg, ha a kezdeményezéseik nem találnak elfogadásra?

– Elfogadjuk, hogy a kezdeményezéseink egy része meghallgatásra kerül, más része nem. A Netet Nekünk! programunk, ami a fiatalok internethez jutását segítette, például nagyrészt bekerült a Digitális Jólét Programba. Vagy hasonló, korábbi siker a kommunista utcanevek lecserélése. Ami nem valósul meg, azokat megpróbáljuk napirenden tartani, illetve ha olyan érveket hoznak, amit meg kell fontolnunk, akkor elállunk tőle.


– Soros György budapesti díszpolgári címének visszavonását is javasolták, amit Tarlós István érvekkel tagadott meg. Elfogadják?

– El tudom fogadni, hogy nem lenne egészséges, ha négyéves ciklusonként mindenki eltörölné az előtte lévő kormánynak a kitüntetéseit. Ugyanakkor ebben az esetben kivételt szerettünk volna tenni, hisz Soros György jelenleg annyira kártékony munkát végez a magyar társadalom ellen, hogy nem lehet fővárosunkban életműdíjas.


– Ön Németországban nemrég meghívottként részt vett a választási kampányban. Hogy jött ez a lehetőség?

– Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetével nagyon jó kapcsolatunk alakult ki. Tavalyelőtt például, Közép-Európából egyedüliként, felszólalhattam a német Junge Union, a CDU–CSU közös ifjúsági szervezetének éves gyűlésén. A németek, osztrákok, olaszok, írek és a környező V4-es országok rendszeresen hívnak rendezvényekre. Egyrészt mert látják, hogy sok munka van mögöttünk, az uniós fórumokon is aktívak vagyunk a Fidelitassal és az erdélyi MIÉRT-tel közösen. Emellett pedig mi is elhívjuk őket Magyarországra, s itt azt tapasztalják, hogy az elmúlt nyolc év fiatalokért végzett kormányzati munkája olyan jelentős, hogy elismerik ezt a teljesítményt.

Szarka Sándor