Egyelőre nincsenek pontos kimutatások a Szép-kártyás élelmiszer-vásárlások arányairól, azonban már mutatkozik a forgalomra gyakorolt jótékony hatás. Az viszont már látszik, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a kereskedők nem számolnak túlzott felvásárlásokkal az árplafon miatt már csak azért sem, mivel a kormányzati intézkedés még hónapokig érvényben marad – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

– Míg a korábbi években a februárt visszafogottabb költekezés jellemezte, idén lendületesen alakul a fogyasztás. Ebben a hónapban magas bolti forgalommal számolnak a piaci szereplők, több területen is – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, aki szerint a vásárlók számára mindkét rendelkezés kétségkívül kedvező lehetőségeket teremt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: a jó kilátások meglátszanak azon is, hogy a napi fogyasztási cikkek kereskedelmében mind a hat nagy piaci szereplő kivétel nélkül elfogadja a pihenőkártyás fizetést, ami biztosan a forgalom felfutásával jár. Vámos György hozzátette, hogy mérettől függetlenül bármelyik kiskereskedő köthet elfogadóhelyi szerződést a Szép-kártyák beváltására, amely a kafetériában részesülő vevők számára pluszszolgáltatásként további vonzerőt jelent. 

– Az árak maximalizálása olyan féket jelent, amire építeni lehet az élelmiszer-beszerzések tervezésekor,

ráadásul hatással van a többi, kapcsolódó termék árára is. Tekintettel ugyanis az inflációs hatásokra, nem igazán jellemző, hogy más árucikkek drágulásával ellensúlyoznak a boltok, ezzel együtt tény, hogy minél kisebb egy üzlet, annál nehezebben tudja kivédeni az árstop hatásait. Ezt inkább más, tervezett kiadások csökkentésével érik el a kereskedők – jegyezte meg a főtitkár, aki szerint a továbbiakban döntő kérdés lesz, hogy a boltosok milyen áron tudják átvenni az érintett alaptermékeket, ami egyebek mellett függ a nemzetközi szállítás vagy az energiaárak alakulásától is.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk