Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Európa ismét komoly migrációs nyomás alatt áll, ráadásul ezúttal nem csak dél és délkelet, hanem kelet felől is. Szavai szerint utóbbit „a németek újra közvetlenül érzik a saját bőrükön”, hiszen a Belarusz felől érkező bevándorlók egy része már megérkezett Németországba vagy annak határára.

Kiemelte, Marion Gentges migrációért felelős miniszterrel egyetértettek abban, hogy az EU-nak képesnek kell lennie a külső határai védelmére, ahogy abban is, hogy a szolidaritásnak több formája létezik, így nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy egy ország befogad-e migránsokat vagy sem.

A német miniszter köszönetet mondott Magyarországnak a határok megvédéséért és a migrációs nyomás megfékezéséért – húzta alá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kormány a jövőben is így fog eljárni.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: Brüsszelnek jelentős mértékben változtatnia kell a migrációs politikáján ahhoz, hogy az Európai Unió sikerrel meg tudja védeni magát.

Korábban írtuk

„Mindaddig, amíg Brüsszel életben tartja a kötelező kvóták kérdését, a migránsok befogadását szorgalmazza, illetve a határvédelmet emberi jogi és nem biztonsági kérdésként kezeli, addig nagyon komoly nyomás alatt és nagyon komoly kihívás előtt fogunk állni” – jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte: sokkal sikeresebb lehetne a védekezés, és a kontinens nagyobb biztonságban lenne, ha elismernék a határvédelem elsőbbségét Európában.

A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet játszanak az autóipar forradalmi megújításában, illetve abban, hogy Magyarország ennek a szektornak az egyik bázisává vált – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter németországi munkalátogatása során arról számolt be, hogy a világ autóipara forradalmi változásokon megy keresztül, aminek két iránya van: az önvezető járművek fejlesztése és az elektromobilitás egyre szélesebb körű elterjedése.

Magyarország szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy a Mercedes rendkívül nagy hangsúlyt fektet kecskeméti gyárára saját elektromobilitási stratégiájának végrehajtásában. Emellett példaként hozta fel azt is, hogy a Bosch Németországon kívül Magyarországon működteti a legnagyobb, önvezető technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztési központját.

„A baden-württembergi vállalatok Magyarországba vetett bizalma az egyik garancia arra, hogy a magyar gazdaság hosszú távon az egyik leggyorsabban növekedő európai gazdaság lesz” – fogalmazott.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy ezek a cégek azzal is kifejezték lojalitásukat, hogy a koronavírus-járvány nehéz időszakában is sok beruházást hoztak Magyarországra.

Tájékoztatása szerint tavaly huszonöt baden-württembergi vállalat hajtott végre beruházásokat Magyarországon a kormány támogatásával, ami több mint 20 ezer munkahely megmentéséhez járult hozzá.

A miniszter közölte, hogy idén minden bizonnyal rekordot fog dönteni a Magyarország és a németországi tartomány közötti kereskedelmi forgalom, amelynek értéke az év első hét hónapjában 20 százalékkal nőtt.