A politikus kifejtette: Kanadában, Torontóban és Ottawában tesz látogatást a külügyi bizottság. Az időzítés fő oka, hogy október elsején megnyitották a magyar örökség hónapját Kanadában – közölte. Hozzátette: a torontói érsek celebrálta az ünnepi misét, amely ennek a nyitóalkalma volt és ahol ünnepi beszédet mondott.

Hirdetés

Kiemelte: az elkövetkezendő évben sűrű programot tervez a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából. Baráti, szövetséges ország Kanada és Magyarország, különösen fontos kapcsolatot képez közöttük a NATO-tagság és a jelentős magyar diaszpóra közösség – mutatott rá.

Németh Zsolt kitért arra, hogy tárgyalásai során találkozott a szenátus elnökével, a parlament és a szenátus külügyi bizottságainak vezetésével, a baráti tagozat tagjaival, valamint a külügyminisztérium helyettes vezetőjével.

Azt mondta: a tárgyalásokon központi téma volt a biztonságpolitika, a NATO, továbbá a NATO keretei között az elmélyült védelmi együttműködés, amely kiterjed a védelmi ipari együttműködésre is. Magyarország nagyon komoly radarrendszert vásárol Kanadától és az elmúlt években a pilótaképzésben is volt együttműködés – közölte.

Korábban írtuk

Arról is beszélt, hogy a háború kérdése is hangsúlyosan szerepelt a tárgyalásokon, amelyeken elmondta, hogy a háborúnak nincs katonai megoldása, hanem diplomáciai megoldásra van szükség. Azt is elmondta, hogy Ukrajna vonatkozásában támogatják az ország területi integritását és az önvédelemhez való jogát, de emellett nagy hangsúlyt helyeznek a kárpátaljai magyar közösség jogaira – idézte fel. Hozzáfűzte: Ukrajnának helyre kell állítania a kárpátaljai magyarság szerzett jogait.