Lantos Csaba felhívta a figyelmet, hogy már most is jelentős időszakban karbonmentesen lehet Magyarország áramszükségletét biztosítani, mert megbízhatóan működik a paksi atomerőmű is.

Hirdetés

A miniszter ugyanakkor elmondta: miután éjszaka a napelemek nem termelnek, így Magyarország még nettó áramimportőr. Éves átlagban összesen a fogyasztás 25 százalékát behozatalból kell fedezni, ami nagy függőség. Ezen szeretne változtatni a kormány, ezért is telepítik tovább a napelemeket – hangsúlyozta.

Felülvizsgálták a Nemzeti Energia- és Klímatervet, és ebben a korábban 2030-ra várt 6000 megawattnyi összes megújuló kapacitást duplájára, 12 ezer megawattra emelték – jelezte. A miniszter úgy látja, hogy megfelelő ösztönzők mellett a terv teljesíthető.

Lantos Csaba fontosnak nevezte, hogy amikor olcsón többletet termel az ország, akkor célszerű valamilyen megoldással eltárolni az áramot.

Az energiaügyi miniszter emlékeztetett, hogy a háztartásokat is erre szeretnék ösztönözni, ezért januárban háztartási méretű napelemek és korszerű energiatároló egységek együttes telepítését támogató pályázatot írnak ki 75 milliárd forintos keretösszeggel.

Korábban írtuk

Így amit a háztartások napközben időben megtermelnek, azt este elfogyasztják, és ez a lehető legkevésbé terheli a hálózatot – fogalmazott.

Kiírnak egy másik pályázatot is 62 milliárd forintos keretösszegben, amellyel vállalatokat ösztönöznek arra, hogy fektessenek olyan energiatároló egységekbe, amelyek segítenek az áramhálózat egyensúlyát fenntartani – ismertette.

Hozzátette: tervezik olyan támogatási rendszer kidolgozását is, amelynek keretében vállalatok kaphatnának forrást, hogy termeljék meg és tárolják el saját zöldenergiájukat.

Lantos Csaba kitért arra, hogy jól kiegészítheti egymást a napelemes és a szélerőműves energiatermelés. Az új szabályozás szerint a jelenlegi 12 kilométer helyett 700 méter lesz a lakott területtől meghatározott védőtávolság, de továbbra sem lehet szélerőművet telepíteni lakott, Natura 2000-es vagy világörökségi területen, és a helyi közösségek beleegyezéséhez is szükség lesz a szélkerekek telepítéséhez.

A várakozások szerint a hazai szélerőmű-kapacitás a jelenlegi 330 megawattról 1000 megawattnyira nőhet – közölte az energiaügyi miniszter.