A választott képviselők felé meg kell fogalmazni azt az alapvető elvárást, hogy minden körülmények között őrizzék meg az emberi méltóságukat. A közösségnek egyértelműen meg kell üzennie a politikusoknak, hogy az ilyen viselkedést nem fogadják el, nem adnak rá semmilyen mentséget – mondta a Demokratának Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke, akivel a Jobbik időseket becsmérlő kijelentései kapcsán beszélgettünk.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Far-hát kommandónak nevezte Silhavy Máté, a Jobbik médiaalapítványának kuratóriumi elnöke és Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke a Jobbik időskorú szimpatizánsait egy hangfelvételen. Mit szólt hozzá?

– A parlamenti képviselők a nép bizalmából kerültek az Országgyűlésbe, ezért a választóiknak példát, követésre méltó személyes mintákat kellene felmutatniuk. Hogyan engedheti meg magának egy képviselő, hogy feladja a példamutatását, és alpári, trágár kijelentésekkel megsérti az időseket? Vona Gábor korábban az Orbán Viktort támogató nyugdíjasokról azt mondta, hogy szemükben gyűlölet lobog, a szájukból pedig szennyvíz folyik. Aki demokratának tartja magát, az nem tehet ilyen kijelentéseket, és nem nevezheti az időseket hülye nyugdíjasoknak és far-hát kommandósoknak. Aki ilyen trágár beszédet megenged magának, az méltatlan arra, hogy képviselő legyen. Azonnal le kellene mondania, és szégyenkezve kivonulni a közéletből.

– A Jobbik politikusai többször is tettek már időseket becsmérlő kijelentéseket, mégsem lett semmilyen következménye. Milyen lépést várna el a pártvezetéstől?

– Az ilyen kijelentést tevő képviselőket, párttagokat fegyelmi úton azonnal ki kellene zárni a pártból. Ha a Jobbik hiteles pártként akarja magát feltüntetni, akkor azonnal meg kellene válnia az ilyen tagoktól.

– Hogyan lehetne kiszűrni a közéletből ezeket a megnyilvánulásokat?

– Nehéz az ilyen becsmérlő kijelentések ellen érdemben úgy fellépni, hogy végleg kikopjanak a közbeszédből. A társadalomnak kellene kikövetelnie a politikustól, hogy azonnal távozzon a közéletből. Ha a társadalomból kikopik a felebaráti szeretet gyakorlása, az egymás elfogadására való törekvés, akkor felerősödnek ezek a szélsőséges vagdalózások. A megoldás tehát a társadalom többségének kezében van. Fel kellene hagyni azzal a szánakozó, megmosolyogtató hozzáállással, hogy ezeket a gyalázó kijelentéseket egy le­gyin­téssel elintézzük. Csak a társadalom, a választópolgárok megfelelő reakciói képesek lecsökkenteni vagy kiszűrni az ilyen megnyilvánulásokat. A választott képviselők felé meg kell fogalmazni azt az alapvető elvárást, hogy minden körülmények között őrizzék meg az emberi méltóságukat. A tavalyi év végén láthattuk, hogy az ellenzék egy része az emberi alantasság összes tárházát felvonultatta. Botrányosan viselkedtek a parlamentben és az MTVA székházában. Teljesen feladták emberi méltóságukat. A közösségnek egyértelműen meg kell üzennie a politikusoknak, hogy az ilyen viselkedést nem fogadják el, nem adnak rá semmilyen mentséget.

– Hogyan pozicionálná a Nyugdíjasok Szociális Fórumát?

– A Nyugdíjasok Szociális Fóruma egy nemzeti, keresztény elkötelezettségű szervezet. Tavaly mintegy 80 településen 90 rendezvényt tartottunk. Főként egyesületek és nem személyek csatlakoznak hozzánk, a taggyűléseken is az egyesület vezetői képviseltetik magukat. Amikor Vona Gábor két évvel ezelőtti, nyugdíjasokat sértegető kijelentését elítéltem, felkeresett a Jobbikhoz közel álló Nemzeti Televízió, és interjút kért. Mikor kiderült, hogy pártpolitikai témákról akartak kérdezni, nem vállaltam a beszélgetést. Megkérdezték, hogy tagja vagyok-e a Fidesznek. Elmondtam, hogy az utolsó közélethez köthető igazolványom 1956-ból való, amely az októberi forradalom indító szikrájának tartott MEFESZ-tagságomat igazolja. Már fiatalon elköteleztem magam egy értékrend mellett, de soha nem voltam egyetlen pártnak sem tagja. Sajnos a Fidesz és a KDNP nem támogatja olyan mértékben a szellemiségében hozzá közel álló nyugdíjas­szervezeteket, ahogyan a baloldal azt teszi, például a Táncsics Mihály Alapítványon vagy az álcivil szervezeteken keresztül. Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc úgy gondolta, a választásokat a nyugdíjasokkal lehet megnyerni, ezért városi, megyei központok alakultak, ahol óriási apparátus dolgozott azon, hogy az MSZP mellett idős szavazókat tudjanak mozgósítani. Még most is minden megyében vannak irodáik, fizetett emberekkel. Mi senkit nem fizetünk, önkéntes alapon dolgozunk. Hatalmas egyensúlytalanság van a nyugdíjas­szervezetek támogatása terén, ezért a nemzeti oldal nyugdíjas-érdekképviselete nem tudott megerősödni.

– Hogyan látja a helyes nyugdíjpolitikát?

– Ne felejtsük el, 2010 előtt a nyugdíjrendszer a csőd szélén állt. A magánnyugdíjpénztárak kivitték a pénzt a nyugdíjkasszából, és a nyugdíjakat a költségvetésből kellett kiegészíteni, amit az unió fegyelmezetlen gazdálkodásnak minősített, és kötelezettségszegési eljárást akart indítani. Gyurcsány Ferenc többször kijelentette az Idősügyi Tanács ülésén, a költségvetés a nyugdíjasok miatt megy tönkre. Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte, hogy stabilizálja a nyugdíjrendszert, és a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. Ezt az ígéretét megvalósította. Most az a következő lépés, hogy a gazdasági eredményekből a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedés függvényében. A jövőben a nyugdíjrendszernek át kell térnie az értékmegőrzésről az életszínvonal-követés felé. A tendencia már látható, de ez nagyon hosszú, évtizedes folyamat lesz. Mindez veszélybe kerülne, ha ez a katyvaszkoalíció kerülne hatalomra.