Hasonlóan érvelt korábban fia, Ungváry Krisztián történész is. Bod Péter Ákos közgazdász szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfőt nem a nép, hanem a parlamenti képviselők választják – írja a Mandiner.

Hirdetés

„Sok baloldali nem látszik érteni az előválasztás igazi tétjét. Ez nem arról szól, hogy az ellenzék győzelme esetén kié lesz a politikai hatalom. Ez a kérdés ugyanis gyakorlatilag már az előválasztás első fordulójával eldőlt: nem a győztes miniszterelnöké, hanem azé a párté, amelyik majd a legnagyobb frakciót adja” – mutatott rá a 444.hu által közreadott publicisztikájában Ungváry Rudolf.

A kormányellenes tüntetéseken gyakran felszólaló író szerint, ha Márki-Zay Péter győz az előválasztáson, sőt, majd akár Orbán Viktorral szemben is jövőre, akkor is a legnagyobb frakciót egyrészt a DK és vele a baloldaliak, másrészt a Jobbik alkotják. Márpedig, mint tudjuk, a DK és a Jobbik lényegében „együtt mozog” hónapok óta. Csak két szimbolikus példa a kölcsönösségre: Dobrev Klára nem volt hajlandó megvonni a támogatását az azóta megbukó, karlendítő ózdi jobbikos polgármestertől, Jakab Péter Jobbik-elnök pedig látványosan és elsőként borult ki Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együttműködése miatt, Dobrev védelmében.

Visszatérve Ungváry Rudolf érvelésére:

Korábban írtuk

Magyarán a frakció és párt nélküli Márki-Zay nem fog tudni kormányozni a DK és a baloldaliak nélkül.

Az utóbbiak fogják tehát meghatározni a kormány politikáját, nem pedig a frakció nélküli Márki-Zay. Ezért gyakorlati értelme sincs ennek az egész Márki-Zay ellenességnek” – üzeni a magát jobboldalinak tartó hódmezővásárhelyi polgármester előretörésétől, illetve botrányos nyilatkozataitól esetleg megrettenő kormányellenes szavazóknak Ungváry. Ő egyébként a radikálisabb balliberális megmondóemberek közé tartozik: pár éve még azt nyilatkozta, az Orbán-kormány aljasabb, mint a nyilasuralom volt.

Gyurcsányé lesz a legnagyobb baloldali frakció

„Nem csak a baloldal áll Orbánnal, vele a szélsőjobboldallal szemben, hanem a demokrata jobboldaliak is. Az alapvető kérdés, hogy kinek van nagyobb esélye Orbánnal szemben. Egy baloldali vagy egy jobboldali jelöltnek?” – veti fel ezt követően Ungváry. Gondolatmenetének lényege ugyanakkor mégis csak az, mivel valójában a DK az ellenzék valódi vezető ereje, így a „jobboldali” jelöltre való szavazás csupán taktikai eszköz a baloldali győzelem érdekében. Célja pedig az, hogy rajta keresztül minél több támogatót szerezzenek a baloldallal nem szimpatizálók köréből is, úgy, hogy az egésznek nincs kockázata, lévén az erőviszonyok és befolyási tényezők már rögzültek – mégpedig a Gyurcsány-párt javára.

A teljes cikk elolvasható a Mandiner oldalán, IDE kattintva!