Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 27.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 27.)

Posted by Magyarország Kormánya on Wednesday, January 27, 2021
Hirdetés

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 135 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta Kiss Róbert alezredes.

Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 21 656 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.

A maszkviseléssel kapcsolatos keddi intézkedések közül 112 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 29 embert figyelmeztettek, 37 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 46 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 10, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 13 ember ellen intézkedtek kedden.

Korábban írtuk

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 788 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 584-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vagy a vendéglátóhelyeken való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 343 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom idején már 30 202 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben – mondta.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 71 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 470-szer intézkedtek.

A hatósági házi karanténban lévőket kedden 8125 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök és 2525 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ezzel jelenleg 17 834-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1734-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.