Hirdetés

Orbán Balázs, aki az Európa jövőjéről az olasz fővárosban zajló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitó beszédét tartotta, úgy fogalmazott: a migráció kérdésében a magyar álláspont szerint az a legfontosabb, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni, a kérelmek elbírálását Európa területén kívül kell lebonyolítani, valamint segíteni kell a tranzitországokat és a származási országokat.

Jelenleg Brüsszel a brutális migrációs nyomásban nem a megoldás része, hanem részben a probléma maga – tette hozzá.

Közölte, hogy a jövő évi Európai Parlamenti (EP) választást követően új intézményi vezetésre van szükség, olyanra, amely nem üldözi a konzervatív kormányokat, hanem együttműködik velük és figyelembe veszi az egyes tagállamok geopolitikai sajátosságait.

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió (EU) nem segíti a tagállamokat az európai embereket valóban érdeklő és foglalkoztató problémák megoldásában, ezért először ebben a gondolkodásmódban kell fordulatot elérni és abból már a konkrét intézkedések is kiolvashatók lesznek – fogalmazott.

Korábban írtuk

Orbán Balázs reményét fejezte, hogy a jövő év második felére, a magyar uniós elnökség kezdetén már egy ilyen intézményi vezetése lesz az EU-nak.

A jelenlegi brüsszeli vezetéssel mindenki elégedetlen, az elmúlt négy és fél éves teljesítményük elfogadhatatlan – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez elsősorban a migrációs válság kezelésére igaz, emellett pedig a baloldali genderideológia foglyul ejtette az európai intézményeket.

Orbán Balázs elfogadhatatlannak nevezte, hogy kettős mércét alkalmaznak a tagállamokkal szemben, miközben az elhibázott háborús szankciós politika miatt Európa óriási gazdasági problémákkal küzd és versenyképességi hátrányokat szenved el.

Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához Brüsszelben változásra van szükség – tette hozzá.

A politikai igazgató szerint szimbolikus, hogy Rómában tartják a tanácskozást, mert Olaszországban kicsiben már megvalósult a jobbközép, a konzervatív és az identitáspárti hangok koalíciója, amire Brüsszelben nagyban is szükség lenne.

Orbán Balázs azt is kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben szolidáris a Meloni-kormánnyal, akit a migrációs válság újabb hullámában az EU magára hagyott. Segítség hiányában Olaszországnak a saját kezébe kellett vennie a probléma kezelését, többek között a magyar tranzitzónákhoz hasonló zárt táborok létrehozásával, valamint egy Tunéziával tető alá hozott megállapodással, hogy ne engedjék át a migránsokat a Földközi-tengeren.