Keresztes László Lóránt (LMP) elmondta, az oroszok miatt minimum öt évet késik a paksi beruházás, amely ezer sebből vérzik. Megdöbbentőnek nevezte, hogy eddig ötszáz problémát találtak az orosz tervdokumentációban, például a hűtéssel kapcsolatban.

Hirdetés

Felvetette, hogy miközben a kormány folyamatosan a nemzeti szuverenitásról beszél, az emberek megkérdezése nélkül több generációt adósít el egy gigantikus orosz projekttel. Annyi sok probléma van a projekt kapcsán, amely brutálisan drága is, nem érzik úgy, hogy eljött a pillanat a leállítására? – kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt kérte, hogy szakmai részletkérdésekben a képviselő forduljon Süli Jánoshoz, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterhez. Hozzátette: a Magyarországon zajló beruházás megfelelő felügyelet és ellenőrzés mellett folyik.

Kijelentette: nincs klímavédelem és zöld jövő atomenergia nélkül, ez egy elfogadott tétel az egész Európai Unióban. Úgy folytatta: nincs alacsony rezsi atomenergia nélkül, ha nincs atomenergia, akkor a magyar családok a mostani két-háromszorosát is fizethetik az elektromos áram árának.

Korábban írtuk

A kormányfő a hitelkonstrukciót kifejezetten kedvezőnek, olcsónak nevezte. Elmondta, arra is lehetőség van, hogy ha Magyarország akarja, az orosz hitelt átváltsa egy teljesen más, nemzetközi pénzpiaci hitelre, ha a gazdaságossági számítások ezt indokolják.

Úgy összegzett: a szerződést kellő körültekintéssel, megfelelő szakmai alapon kötötték meg, az Magyarország érdeke, hogy ezen az alapon be is fejezze.

Keresztes László Lóránt tévedésnek nevezte, hogy az atomenergia lenne a záloga a klímasemlegességnek. Szerinte az atomenergia nem olcsó, nem zöld és nem biztonságos.

Kitért arra is, hogy a miniszterelnök 2015-ben azt ígérte a pécsieknek, hogy nem lesz a környéken atomtemető, de jelenleg is folynak ott a kutatások. Becsaptak minket, miniszterelnök úr, nem teljesítette az ígéretét – hangoztatta.

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, dolgozik azon, hogy Magyarországon ne egyszerűen csak elhelyezzék biztonságos helyre az atomhulladékot, hanem hogy a nukleáris ipar következő fejlődési szakaszba tudjon kapcsolni. Azon dolgoznak, hogy minél több káros anyagot tudjanak kivonni a használt fűtőelemekből, azokat fel tudják dolgozni, és így Magyarországon egyre kevesebb anyagot kelljen a talajba temetni – magyarázta.

Azonnali kérdések órája 2021.05.31

🔴 Az ellenzéki képviselők kérdezik Orbán Viktort

Posted by Dr. Keresztes László Lóránt on Monday, May 31, 2021