Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz.

Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít.

Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé tételét. Szerinte komoly intézkedésekre lenne szükség, hogy a nők hamarabb vállaljanak gyermeket.

Orbán Viktor miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak. Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel.

Korábban írtuk

Azt el tudja fogadni – mondta -, hogy minél inkább emeljék meg azokat a családtámogatási elemeket, amelyek fontosak az embereknek. A nyugdíjakat az inflációhoz kötik, ennél többet a magyar gazdaság sem most, sem a következő években nem tud vállalni – mondta.

Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések. Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

A kormányfő szerint nem lesz online oktatás.