Hirdetés

Lukács László György (Jobbik) szerint „a kommunista stílusú” árstopok hiánygazdaságot okoztak, ráadásul ezek beépültek más termékek árába, azaz az intézkedés „tüzelte az inflációt”. Hozzátette: az árstopok a legkisebb boltokat hozták a legnehezebb helyzetbe.

Közölte, egy normális országban ilyen hosszan nincs helyük az ársapkáknak.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nem főszabály az állami beavatkozás politikája, az a jó, ha a gazdaság saját logikája szerint tud működni és az állam csak akkor avatkozik be, ha feltétlenül szükséges.

Úgy folytatta, van, amikor a beavatkozás elkerülhetetlen, minél inkább rossz a helyzet, annál konkrétabban és célzottabban kell beavatkozni.

Korábban írtuk

A miniszterelnök vitatta, hogy a kormányzati intézkedések hiányhoz vezettek. Hozzátette: a kormány kisegítő szabályokat hozott, amelyekkel a kereskedőket rá tudta szorítani, hogy mégis csak tartsanak bizonyos termékeket a boltban. Az „átkosban” a hiány nem ilyen volt – jegyezte meg.

Közölte azt is, hogy a kormány idén nyolcmilliárd forint működési támogatást biztosít azoknak a kisboltoknak, amelyeknek nehézséget okoz az ársapka.

Orbán Viktor elmondta, a kormány meghozta az infláció csökkentéséhez szükséges intézkedéseket, és azt várja, hogy a következő hónapokban ezeknek hatása lesz, így ha az infláció tartósan csökkenő pályára áll, ki lehet vezetni az ársapkákat.