Varju László (DK) arról beszélt: amikor a Fidesz 2010-ben átvette a kormányzást, 78 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, ami akkor 21 ezer milliárd forint értékű volt, azóta ez már eléri a 40 ezer milliárd forintot. 

Hirdetés

Úgy értékelt: Magyarország népe Orbán Viktor kormányzása alatt szegényebb lett, rosszabb helyzetbe került. Arra szólította fel a kormányfőt, hogy ne adósítsák el a magyar népet.

Orbán Viktor válaszában „kommunista beszédnek” nevezte a DK-s képviselő által elmondottakat, mert szerinte a kommunisták csinálták mindig azt, hogy amit ők elkövettek vagy elkövetni készültek, azzal vádolták meg az ellenfeleiket.

Kijelentette: a baloldal eladósította az országot, a külföldnek kiszolgáltatottá tette, ezzel szemben Magyarországon az államadósságot a jelenlegi kormány és a dolgozó emberek nagy erőfeszítések árán nagy sikerrel csökkentették.

Korábban írtuk

Hozzátette: amikor a pandémia miatt hiteleket kellett fölvenni, akkor az államadósság mértéke nemcsak hogy nem ment vissza a korábbi szintre, hanem nem érte el az átlagos európai uniós adósságszintet sem.

Hangsúlyozta azt is: ma Magyarország az Európai Unióban a kezelhető sávban tartott államadósságú országok közé tartozik és olyan országok, mint Ausztria, Franciaország, Olaszország lényegesen jobban el vannak adósodva, mint Magyarország. Hozzátette: ami a legfontosabb, hogy a devizában fennálló államadósság aránya 20 százalék körül van. Ez azt jelenti, hogy az államadósság visszafizetésekor keletkező profit 80 százalékban a magyar állampolgárokhoz megy.

 Varju László visszautasította a kormányfő értékelését és azzal vádolta Orbán Viktort, hogy éppen az „ő szájából jön a kommunista beszéd”, hiszen a 20 ezer milliárd forintos államadósságból mára 40 ezer milliárd forint lett. Arra szólított fel: a kormány ne adósítsa el az országot, fogadja meg a Magyar Nemzeti Bank elnökének javaslatát és hagyja abba a költekezést.

A kormányfő úgy reagált: nem áll módjában elfogadni a képviselő arra vonatkozó javaslatát, hogy a költekezést hagyják abba, mert akkor nem lesz 13. havi nyugdíj és 200 ezer forintos minimálbér, nem lesznek béremelések, és nem fog fejlődni az ország. „Ezért azt az ajánlatot, hogy ismét térjünk vissza (…) a Gyurcsány-kormányra jellemző gazdaságpolitikai megszorítások útvonalára, nem fogadjuk el, Magyarországon lesznek béremelések, lesznek nyugdíjemelések, akkor is, ha a szocialisták ennek most az ellenkezőjét javasolják” – fogalmazott.

Miért adósítják el minden eddiginél jobban a országot?

A kormány 11 év kormányzás ellenére sem tudta csökkenteni az államadósságot, sőt, minden eddiginél jobban eladósítják az országot!Kövesd élőben, és oszd meg VARJU László Újpest-Angyalföld azonnali kérdését!Szavazz Dobrev Klárára az ellenzéki előválasztáson szeptember 28-ig!🇭🇺🇪🇺

Posted by Demokratikus Koalíció on Monday, September 20, 2021