Az Országos Örmény Önkormányzatban 2019-ben szerzett mandátumot az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listájáról Gevorkjan Szuzanna Levonovna, de képviselői megbízása megszűnt, mert egy éven keresztül nem vett részt az önkormányzat munkájában.

Hirdetés

Amennyiben az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a mandátumot a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt kapja meg. A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a megüresedett mandátumot a lista 8. helyén szereplő Varga István Attilának adja ki.

Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot Varga István Attilának. Az NVB határozata nem jogerős, három napon belül lehet ellene jogorvoslatot kérni a Kúriától. A bizottság az ülésén megállapította azt is, hogy százezernél kevesebb érvényes aláírás gyűlt össze a vagyonnyilatkozatok helytállóságával kapcsolatban indított népszavazási kezdeményezés támogatására.

A szervező magánszemély kérdése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Az NVB április 27-én hitelesítette a kezdeményezést, a határozat jogorvoslat hiányában május 12-én jogerőre emelkedett, a kezdeményezőnek pedig 120 napja volt az aláírások gyűjtésére.

A szervező szeptember 13-án adta le az aláírásgyűjtő íveket, üresen. Mivel az összegyűjtött hiteles aláírások számának megállapításakor figyelembe kell venni a kezdeményezés hitelesítésekor benyújtott 28 érvényes támogató választópolgári aláírást, az NVB megállapította, hogy a kezdeményezés támogatására százezernél kevesebb, 28 érvényes aláírás gyűlt össze, így az országos népszavazás elrendelésére az Országgyűlésnek mérlegelési jogkörében eljárva sincs lehetősége.

Az NVB emellett 800 forint bírságot szabott ki a népszavazás kezdeményezőjére, amiért egy aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza határidőig. A népszavazási kezdeményezés ügyében hozott határozatok nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Korábban írtuk