Novák Katalin, az operatív törzs vezetője ezt azzal indokolta, hogy az előző tanévben távoktatás volt, és elképzelhető, valaki emiatt nem tudta az elvárt teljesítmény nyújtani.

Hirdetés

Beszámolt arról is, hogy a kormány több mint 600 millió forinttal támogatja a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezését, amely szerint szakköröket kell hirdetni azoknak, akiket érdekelnek a hagyományos magyar szakmák, mint például a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalácssütés.

A támogatásból háromezer, a szakmák elsajátítását segítő szakkör valósulhat meg 440 településen szeptember és április között. A program akár 16 ezer embert is megszólíthat – közölte.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: semmi nem indokolja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szabályait felülírják, és általános korlátozásokat vezessenek be.

Korábban írtuk

A rendezvények szűk körénél most is előírás a védettségi igazolvány, de ezen körök bővítésére egyelőre nincs szükség – tudatta Novák Katalin.

Hozzátette: a kormány oltási kampánya jelenleg is tart, a kampányban szakembereket kértek meg, érveljenek az oltás mellett.

Arra a kérdésre, hogy a választásokig milyen támogatásokra számíthatnak még a magyarok, azt felelte: ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti lesz, nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése pedig januárban újabb egyheti nyugdíjat jelent.

Emellett januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, ha pedig sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A helyreállítási alapot illető kérdésekre azt válaszolta, hogy az EB szándékai szerint szeptember végéig lezárják az erről szóló tárgyalásokat.

Ettől függetlenül minden olyan programot elindít a kormány, amelyet a helyreállítási alapból tervezett finanszírozni – mondta a miniszter.