Hirdetés

Idén februárban történt a legtöbb próbálkozás, szám szerint 8424, a második legtöbb kísérlet, összesen 7549, júniusra esett. Az Európára törő idegenek továbbra is leginkább Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Baranya megyét ostromolják.

Idén csoportos betörési kísérletre még nem került sor (tavaly négy esetben is határvédőkre támadtak illegális migránsok), ugyanakkor egyre gyakrabban akadnak horogra a behatolók az ország belső területein és nyugati határszélen. A teljesség igénye nélkül idén több alkalommal fogtak illegális migránsokat a hatóságok az M0-ás, az M1-es és az M6-os autópályán, de ártalmatlanítottak behatolókat Sopronban, Hegyeshalomnál, Győrben, Mosonmagyaróváron, Biatorbágyon, Budapesten jó néhányszor, Törökbálinton, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Veszprém mellett, Somlóvásárhelynél, Gyulán, Siófokon, Ajkán.

Terrorkísérletre is sor került, május 22-én egy magát szír állampolgárnak mondó, Balatonfenyvesen horogra akadt férfi előállítása után a fonyódi rendőrkapitányságon rosszullétet színlelve orvosi ellátást kért, majd amikor emiatt levették róla a bilincset, rátámadt a rendőrökre, azt ordítozva: „megöllek titeket!” Többször megpróbálta megszerezni a rendőrök, illetve az őket támogató honvéd lőfegyverét, szerencsére ez nem sikerült neki, az egyenruhások ártalmatlanították az őrjöngő illegális migránst.

A tények, a számok azt bizonyítják, hogy az illegális migráció néhány éves csökkenés után ismét erősödik. 2019-ben 17 ezer 171 esetet jegyeztek fel (ez több mint kétszerese volt az előző évinek), tavaly, mint említettük, 45 ezer 99, idén pedig már az első félévben meghaladta a 2020-as teljes mennyiséget a próbálkozók száma. Ha így folytatódik a trend, év végére akár 100 ezerig is emelkedhet a számláló, noha a Gyurcsány vezette baloldal következetesen bagatellizálja, elhazudja a rendkívüli kihívást. Az egészségügyi és biztonsági kockázatot is jelentő illegális migráció a következő években is a legfőbb elhárítandó veszélyek egyike marad.

Korábban írtuk