Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció
Hirdetés

Az államtitkár elmondta, a magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták.

A panamai konzuli iroda magyar diplomatái közbeavatkoztak, és sikeresen kimenekítették a magyarokat a karanténból – fűzte hozzá.

A magyar csoportról jelenleg a bogotái nagykövetség és a panamai konzulátus munkatársai gondoskodnak; biztonságban vannak, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel – tette hozzá Magyar Levente.

„Ez rávilágít annak a fontosságára, hogy a magyar diplomáciai képviseleti hálózat minél szélesebb legyen a világon, minél több országban jelen legyünk” – mutatott rá.

Hozzátette, míg Magyarország 2014-ben 85 külképviselettel rendelkezett, addig ma 155-tel, tehát a világnak ennyi pontján van nagykövetség, konzulátus vagy konzuli iroda.

A panamai konzulátust szinte napra pontosan éppen egy évvel ezelőtt nyitotta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – emlékeztetett Magyar Levente.

A szaktárca közölte: Magyarország bogotái nagykövetsége március 15-én vasárnap hajnalban értesült arról, hogy az aznap véget érő Tribal Gathering 2020 panamai zenei fesztiválon, messze bármelyik várostól, a dzsungel és a Playa Chiquita tengerpart között, magyar állampolgárok tartózkodnak.

Hozzátették, március 16-án a panamai a fegyveres erők (az országnak hivatalosan nincs hadserege) és a helyi rendőrség közös akcióban körbezárták a helyszínt, mert két COVID-19-gyanús résztvevőről szereztek tudomást.

„Információink szerint 700, különféle állampolgárságú (például 70 német) fesztiválvendég maradt a helyszínen, tehát kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a konzuli szolgálat személyes jelenléte és hatékony fellépése kellett ahhoz, hogy egy fegyveres erők által szigorúan őrzött területről a magyar állampolgárokat kimentsük” – hangsúlyozták.