Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

A törpepárt álláspontja szerint Karácsony Gergely nem veszi el a budapestiek lakásuk, házuk előtt való ingyenes parkolási lehetőségét. Éppen ellenkezőleg – Karácsony Gergely nemcsak az autóval közlekedőket, de a közösségi közlekedéssel és biciklivel járókat is támogatni fogja megválasztása után – ígérik.

Karácsony Gergely javaslata arról szól, hogyan tegyük igazságosabbá a budapesti közlekedést, hogyan teremtsünk egy egészséges várost, ahol nem kell szembenéznünk asztmával, fejfájással, mérgező levegővel, valahányszor az utcára lépünk. A közlekedési alapjövedelem erről szól: kapjon minden budapesti lehetőséget, hogy eldöntse, mire fordítja az önkormányzattól kapott támogatását. Ha parkolásra szeretné, tegyen így, és továbbra is a megszokott feltételekkel, ingyen parkolhat otthona előtt. Ha azonban a közösségi közlekedést választaná, akkor legyen lehetősége olcsóbban utazni, mert Budapest és mindannyiunk érdeke, hogy többet használjuk a közösségi közlekedést – írják.

Karácsony Gergely nem fél attól, hogy kinyisson olyan ügyeket, amik elsőre konfliktusosnak látszanak, mert tudja, hogy a budapestiekkel mindent meg lehet beszélni – fogalmaznak, mintegy reflektálva Gyurcsány Ferenc kritikájára, miszerint Karácsony Gergely a kompromisszumok robotosa.

Mindannyian látni fogják, hogy ezzel a javaslattal jól fognak járni. Karácsony Gergely nem nézi le a budapestieket azzal, hogy azt mondja nekik, csodákat lehet tenni. Ehelyett csak egy dolgot ígér: egészségesebb életet. Ehhez pedig az kell, hogy a budapestiek többet használják a közösségi közlekedést. Budapest így fog megérkezni a XXI. századba – áll a közleményben.

Karácsony Gergely éppen azért kezdeményezett szakmai vitát négy témában, köztük a közlekedéssel, hogy a budapestiek megismerhessék a főpolgármester-jelöltek javaslatait Budapest levegőjének tisztítására, a közlekedés megújítására. Sajnos ez a felhívás mindmáig megválaszolatlan maradt – bizonyára nem függetlenül attól, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltje még ma is programját készít – szúrnak oda Kálmán Olgának.

Karácsony Gergely januárban mutatta be programját, készen áll, hogy októberben először Tarlós Istvánt, majd a budapestiek problémáit is legyőzze – zárul az önbizalomtól duzzadó közlemény.