Fotó: MTI/Sóki Tamás
Hirdetés

A portál cikkében hivatkozott a Mindenki Pécsért Egyesület – amely a 2019-es önkormányzati választásoknál a pécsi ellenzéki pártok közös indulásának gyűjtőszervezete volt – elnökségének közleményére, amely „indokolatlannak és kifejezetten károsnak” minősítette, hogy „a város polgármestere – kihasználva a rendkívüli helyzetet – egy újabb alpolgármesteri státuszt hozott létre. Meggyőződésük, hogy sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármesternek fizetnek majd – tudatták.

Az egyesület elnökségének közleménye szerint a polgármester visszaélt a veszélyhelyzetben ráruházott egyszemélyi döntés jogával, mivel ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál. Ezért arra szólították fel, hogy ”a rendkívüli állapot„ megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását, és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja – emlékeztetett a Pécs Aktuál.

A portál úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy a polgármester pénteken azt állította, ”többkörös egyeztetést követően választotta ki„ újabb, MSZP-s alpolgármesterét, most a Mindenki Pécsért Egyesület elnöksége közleményben ”ment neki„ Péterffy Attilának. ”Tehát vagy a polgármester nem egyeztetett velük (de akkor kivel igen?), vagy tudathasadásban szenvednek a városvezető koalíció vezetői.„

Azt írták: a pécsi közgyűlés DK-frakciója szintén arra kérte a polgármestert: a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején tartózkodjon attól, hogy a járvánnyal nem közvetlenül összefüggő ügyekben a pécsi választók többségét képviselő frakciók egyetértése nélkül döntsön.

Korábban írtuk

A Pécs Aktuál szerint vitatott, hogy egyeztetett-e érdemben a polgármester a frakciókkal az alpolgármester kinevezéséről.

Megemlítették, hogy a portálnak nyilatkozva a polgármester azt mondta, a városvezető koalíció frakcióvezetőivel egyeztetett Nyőgéri Lajosról, sőt, konkrétan az ő véleményük alapján döntött. Továbbá a portál ”első kézből származó – de névtelenséget kérő – információkból„ megtudta, hogy a városvezető koalíció frakcióvezetői szavaztak a harmadik alpolgármesteri tisztségről és a személyekről is a hivatalos bejelentés előtt.

”Tehát Péterffy Attila nem mondott valótlant; ugyanakkor mégis érdekes az, hogy miért állítják, vagy legalábbis sejtetik egyes frakcióvezetők ennek ellenkezőjét„ – írta a Pécs Aktuál.

A pécsi közgyűlés ellenzéki Fidesz-frakciója már korábban úgy reagált a hírre: ”Felháborító, hogy egy korábban rágalmazásért jogerősen elmarasztalt és cégvezetéstől eltiltott baloldali politikust nevezett ki Péterffy Attila Pécs vezetői közé.„