Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Most 15 hónapja csináljuk a székely uniós aláírásgyűjtés kampányát. És még 5, az az öt nap van hátra a végső határidőig, május 7. éjfélig – tudatta.

Hirdetés

A Gerilla.hu legjobb szakembereivel napok óta itt, Brüsszelben dolgozom és még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy sikerül Belgiumot is teljesítenünk. Erre az utolsó hétre régóta készülünk. Szeretnénk ennek a 15 hónapos maratonnak a véghajrájában kipipálni az Európai Unió fővárosát. Igen, szimbolikus gesztusnak, szimbolikus győzelemnek gondoljuk, ha Brüsszel asztalára magát Brüsszelt tesszük le. A kezdeményezés és brüsszeli Bizottság viszonyát azoknak, aki ismerik a történetünket, nem kell bemutatni – hangsúlyozta Pesty László.

Belgium a legnehezebb terep, amit a 15 hónap alatt láttunk. A flamand-vallon ellentéttel terhelt, de igazán magas életszínvonallal megáldott országban ezúttal a flamandok voltak fogékonyabbak a székelyek üzenetére. De higgyétek el, meggyőzni őket sem könnyű. Számos „apróság” nehezíti a dolgunkat, amiket itt, most nem sorolok fel. Nagyon sok munkaóra, nagyon sok energia, nagyon sok idő, nagyon sok kreativitás, és nagyon sok pénz felszik ebben a belga akcióban. És ha végül mégsem jön össze, azt kérem, ne legyetek csalódottak. Mi sem leszünk azok.

A jóval több mint egymillió online aláírás, és a – 7 helyett – 10 ország okán van okunk büszkének lenni. Rég teljesítettük a feltételeket, rég érvényes a kezdeményezés. Sőt… – írta.

A véghajrában mindenki odatette magát. Nagyon sokan felvették a kapcsolatot belgiumi ismerőseikkel. Csak pár példa: Kulcsár-Terza Jóska, aki a bukaresti parlamentben képviselő, az egyházi kapcsolatait adta át nekünk, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora belgiumi sportolókat, sportmenedzsereket keresett meg. Egy fiatal flamand politikus 720 ezres Facebook profilján agitál, és a másik öt platformját (Instagram, Youtube, Telegram, TikTok, Twitter) is beveti ezekben a napokban. Varga Judit igazságügyi miniszterasszony egykori brüsszeli kapcsolatait éleszti fel a kedvünkért. Egy profi, brüsszeli influencer ügynökség is csatasorba állt. Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető a belga érdekképviseleteket győzködi. És Európa-szerte számos nemzet dolgozik most az ügyön, katalánok, balti oroszok, írek hívogatják belgiumi kapcsolataikat. Mindenkit a signiteurope.com oldalra, és annak social media platformjaira küldenek. És megpróbálják elérni, hogy Belgiumban minél többen írják alá az aláírófelületet. Olyan összefogás bontakozott ki, mint amilyen egy évvel ezelőtt itthon, a Kárpát-medencében volt, és ami akkor egymillió online aláírást eredményezett itthon. Ebben a pillanatban 48 %-on áll Belgium. És óráról órára növekszik. Tehát van esélyünk – ismertette Pesty László.

Korábban írtuk

Amíg azonban mi Brüsszelben tevékenykedünk, jó lenne, ha a Kárpát-medence számai is mutatnának némi növekedést a hátra lévő öt napban. Ara kérek mindenkit, a Székelyföldön, a Partiumban, a Felvidéken és egész Magyarországon, hogy politikai, vallási, és etnikai hovatartozásra tekintet nélkül, menjen az Írdalá.hu webes felületeire, vagy annak bármelyik social media platformjára, és írja alá! És ha már aláírta, vigye oda a barátait, vigye oda a szomszédot, vigye oda a férjét, a feleségét, vigye oda a főnökét, vigye oda a beosztottjait, vigye oda, akit csak tud, és írja alá, és írassa alá a székely kezdeményezést – kérte Pesty László.

Még ezt az öt napot kérem tőletek…hogy a 15 hónapos kampányunk méltóképpen érhessen véget – zárta sorait.