Fotó: Orbán Viktor, Facebook
Hirdetés

Peter Pellegrini kiemelte: „nemcsak a közös nézőpont és a közös történelem köt össze minket, hanem további aktív lépéseket teszünk az együttműködés fejlesztésére”.

Hétfőn például Szijjártó Péter külügyminiszterrel újabb hidat adtak át a két ország között. Ezzel lezárult egy nagy projekt, amelyben a szlovák-magyar határátkelők számát bővítették – emlékeztetett, majd beszámolt arról is, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnökök egy új egyetértési nyilatkozaton dolgoznak.

Felidézte, hogy az utóbbi években több stratégiai döntést sikerült meghozni a magyar kormánnyal közösen. A két ország összekötötte például gázvezetékeit és új összeköttetések létesültek a villamosenergia-hálózatban, ami javítja az energiabiztonságot – közölte.

Hozzátette: az atomenergia terén is tovább intenzív együttműködésre van szükség, nemcsak műszaki, hanem személyzeti téren is.

Korábban írtuk

A szlovák házelnök köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy közösen sikerült kiharcolni: az Európai Unió az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolja.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Magyarországnak a határvédelemben. Hivatalba lépése után az új szlovák kormány azonnal éles üzenetet küldött az embercsempészeknek: Szlovákia nem kíván tranzitország lenni – idézte fel.

Peter Pellegrini köszönetet mondott Magyarországnak a szlovák légtér védelméért is.

Szlovákia kis országként sosem fog egyetérteni az uniós vétójog megvonásával – mondta el, majd örömét fejezte ki, amiért ebben a kérdésben Magyarország támogatását is magukénak tudhatják.

Elmondta azt is: Szlovákia is úgy döntött, nem küld katonát Ukrajnába, annak ellenére is, hogy kritikával illetik ezért a szuverén és független álláspontért. A vérontás megakadályozásának egyetlen módja, ha megtaláljuk a bátorságot a béketárgyalásokhoz – fejtette ki.

Magyarország Szlovákia egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere – mondta el Peter Pellegrini, aki örömét fejezte ki azért is, mert a két ország közötti külkereskedelmi forgalom egyre növekszik és amiért közös erővel próbálják egymás területén élő kisebbségeik „útjait egyengetni”.