A Politico arról ír, hogy Marine Le Pen „francia szélsőjobboldali vezető” a jövő heti EU-választások előestéjén felkérte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, hogy alkossanak egy jobboldali szupercsoportot, amely az Európai Parlament második legnagyobb párttömbje lenne.

Hirdetés

A „szélsőjobb” az előrejelzések szerint jól fog szerepelni a június 6-9-i választásokon, írják, de sok nemzeti párt továbbra is élesen megosztott –, különösen Oroszországgal kapcsolatban. Meloni, akinek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is udvarol, hogy egyesítse erőit a jobbközép Európai Néppárttal, azt válaszolta, hogy nyitott az együttműködésre bármely jobboldali párttal.

Le Pen Nemzeti Tömörülése jelenleg az Identitás és Demokrácia (ID) csoport tagja, míg Meloni Olasz Testvérei az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja. Lengyelország egykori miniszterelnökének konzervatív PiS-pártja, mely az ECR tagja, nyitva hagyta az ajtót egy nagy jobboldali kötelékre, és széles körben terjednek a találgatások, hogy a választások után Orbán Viktor Fidesz pártja is tagja lehet az ECR-nek. Az ECR-ben szereplő „csehek és románok azonban nem akarnak összeállni a Kremllel szimpatizáló nacionalista magyarokkal”, fogalmaz a cikk írója. A Melonival való együttműködés kettős győzelem lehet Le Pen számára, írják.

Hangsúlyozzák: felépíthetnének egy tetemes szavazótömböt, amelyből befolyást gyakorolhatnak Európa napirendjére, és a Nemzeti Tömörülést is a közvélemény szemében jobban beilleszthetik a fősodorba. Vasárnap Meloni nem zárta ki, hogy elfogadja Le Pen ajánlatát.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.