Annak fényében, hogy immár 22 éve egynemű párkapcsolatban él, nem meglepő, hogy kinevezése óta az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete már számos alkalommal foglalt állást a magyarországi LMBTQ-közösségek mellett. David Pressman szexuális kisebbségek melletti elköteleződése ugyanakkor a karrierje során is számos alkalommal visszaköszönt, az LMBTQ-jogok előmozdítása terén pedig több eredmény is az ő nevéhez köthető. Fontos tudni, hogy Pressman korábban az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben, sőt hozzá fűződik az az elnöki irányelv is, amely az Egyesült Államok emberi jogi politikájának központi elemeként határozta meg a nemzetközi LMBTQ-jogok helyzetét. Ezenfelül Pressmanhoz köthető az a globális diplomáciai kampány is, amelynek eredményeként az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) történetében először egy olyan határozat látott napvilágot, amely az LMBTQ-jogokat emberi jogként ismerte el.

Hirdetés

Budapesti munkája kezdetével az újonnan kinevezett nagykövet a hazai LMBTQ-közösségeket és „civil” szervezeteket is csakhamar felkarolta. Az elmúlt közel egy évben kapcsolatot épített a hazai LMBTQ-szervezetekkel, nemrégiben pedig a pride hónapra hivatkozva összehívta a másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket, köztük az LMP társelnökét, Ungár Pétert, a DK pártigazgatóját, Sebián-Petrovszki Lászlót, illetve Barabás Richárdot, a XI. kerület párbeszédes alpolgármesterét.

„Az LMBT-közösség ünneplésének időszakában azokat ismerjük el, akik a magyarok láthatóságáért, egyenlőségéért és emberi jogaiért dolgoznak. Daniel (a nagykövet párja – a szerk.) és én örömmel hívtunk meg egy sokszínű csoportot a vacsoraasztalunk köré egy érdekes és informatív beszélgetésre” – írta az eseménnyel kapcsolatban Pressman a Facebook-oldalán.

Ezt követően az amerikai nagykövet a 28. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján is részt vett, ahol terjedelmes beszédében a magyar kormányt bírálta, a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt a holokauszthoz, a magyar többségét pedig habarcshoz hasonlította, akik hallgatásukkal összetartják a gyűlölet falát.

Korábban írtuk

A diplomata jó viszonyt ápol a Szivárványcsaládokért Alapítvánnyal is, amelynek egy múltkori „a család az család” elnevezésű rendezvényére az ikerfiaival együtt látogatott ki. A RTL beszámolója szerint a rendezvény célja − amelyre állítólag kétszáz szivárványcsalád látogatott el −, hogy megmutassák „az alaptörvény ma nem reprezentál minden családot Magyarországon”. A nagykövet az RTL Híradó kérdésére hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok büszkén áll ki a magyar LMBTQ-közösség mellett. Ezt már nagyon régóta tesszük és folytatni is fogjuk – szögezte le. Kiemelte azt is: a mostani időszak szerinte meghatározó Magyarországon.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el.