Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt szerint „először az ellenzéket kell leváltani, azután lehet kormányt váltani”. 

Fotó: MTI, archív

A publicista kedden Pécsen, az LMP és a Jobbik vezetőinek részvételével megrendezett, 21. századi kihívások – 21. századi válaszok című fórumon azt mondta: „ez egy olyan rossz hír, amit az ellenzéki érzelmű magyarok nem akarnak hallani”.

Puzsér Róbert közölte: jelenleg az ellenzék súlypontja továbbra is „Gyurcsány Ferencen belül van”, ezért ha a kormányt a mostani ellenzék le is váltja, az elmúlt 30 év rendszerét nem fogja; „Orbán Viktor újra visszatér”, de „nem kétharmaddal, hanem négyötöddel”.

A közösségi médiában elterjed dislike kifejezést használva arról is beszélt, hogy a politikusok nem merik felvállalni a népszerűtlen ügyeket. Hangsúlyozta, hogy elsősorban „erkölcsi forradalomra” van szükség a politikában és a közbeszédben. 

„Az erkölcsi forradalmat az fogja jelezni, amikor a politikus úgy mondja ki a valóságot (.), hogy nem tudja, hogy az jó hír, vagy nem, és nem is érdekli” – fogalmazott, majd azt mondta: Magyarországon csupán két politikus van – Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc -, akik „bele mernek állni dislike-os ügyekbe”.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szerinte „nem a valóságra reflektál, hanem a félelmekre és a sötét 20. századi sérelmekre”.

Puzsér Róbert szerint a 20. század baloldali érzelemvilágát a holokauszt traumája, a jobboldalét pedig a trianoni békeszerződés okozta sérelem határozta meg Magyarországon. A 21. századi politika feladata szerinte, hogy ezt a két sérelmet „magunkra vegyük” és „elhordozzuk”. A Fidesz-KDNP-t bírálva azt mondta, hogy a kormánypártok tisztelet híján a félelemre építik a kormányzásukat.

Saját főpolgármester-jelöltségét „civil gesztusként” értékelte, megjegyezve: „ilyen módon lehetne megmenteni a közös ügyeinket”. 

„Én nem akarok a politikából megélni” – hangoztatta, hozzátéve, hogy ha a szavazók nem választják meg, akkor nem ül be a fővárosi közgyűlésbe, hanem visszalép „a kulturális térbe”.

A fórumon Demeter Márta, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a 21. századi politikát képviselő pártok – így az LMP – programja „végre az emberekről szól”, ami egy újfajta politikai kultúrát és gyakorlatot jelent. A többi között példaként említette, hogy a multikkal szemben az embereket részesíti előnyben ez a fajta politizálás. 

A kormánypártokat kritizálva arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP „blöffkormányzást” folytat és „elképesztően alacsonyan” tartja a béreket.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője közölte, hogy 21. században a bal- és a jobboldali felosztottság helyett „ügyek mentén kell az emberek érdekeit képviselni”. Összegzése szerint a Fidesz eljátszotta azt a történelmi lehetőségét, hogy végrehajtsa a valódi rendszerváltást.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy a kormányzó pártok leváltására nem működik a választási matematika, „az összefogás szent jelszava”, ehelyett – széles társadalmi rétegeket megszólító – őszinte, nyílt vitákat kell folytatni tabukérdésekről, globális kihívásokról, amelyek között a migrációs válságot és a klímaváltozást is említette.

Az ellenzéki politikus összegző felszólalásában a többi között azt rótta fel a kormánynak, hogy több százezer magyar fiatal hagyta el Magyarországot.