Fotó: MTI/Komka Péter
Hatékonyabb áldozatsegítést célzó megállapodást kötött az IM és az Egri Főegyházmegye
Hirdetés

Répássy Róbert hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladata, hogy a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények áldozatait segítse. Az Igazságügyi Minisztérium eddig 12 áldozatsegítő központot és három áldozatsegítő pontot hozott létre, így ez a szolgáltatás ma már az országban mindenütt elérhető – tette hozzá, jelezve: ebben a munkában az állam kiemelt partnerei közé tartoznak az egyházak.

Rámutatott: az áldozatsegítést törvény írja elő és szabályozza, ám az erkölcsi kötelesség is egyben. Eddig több mint 140 együttműködési megállapodást kötött a tárca civil és karitatív szervezetekkel, egyházakkal, önkormányzatokkal, mert ebben a munkában mindenkire számítanak – fogalmazott az államtitkár.

Jelezte: talán a legfőbb feladat, hogy az érintettek tudjanak róla, van segítség és lehet hová fordulni, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik. Természetesen a cél az, hogy a bűncselekmények száma csökkenjen – és ez az elmúlt tíz évben teljesült is -, ám ezzel párhuzamosan ugyancsak fontos szempont, hogy az áldozatok közül egyre többen kapjanak segítséget – mondta megjegyezve: a sértettek mellett azok hozzátartozói is jogosultak erre.

Répássy Róbert emlékeztetett: Egerben tavaly márciusban nyílt áldozatsegítő központ, melynek tevékenységében a mostani megállapodás új irányt nyit azzal, hogy az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolákban a tanulók is megismerhetik majd az áldozatsegítő munkát.

Lóczi Tamás, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke az eseményen arról beszélt, a főegyházmegye jelentős részt vállalt állami közfeladatokból az elmúlt három évtizedben. Ezen belül is kiemelkedő a köznevelésben betöltött szerepe, hiszen működési területén jelenleg az állam után a második legnagyobb iskolafenntartó, mely közel 25 ezer diákot és mintegy 2500 pedagógust, illetve iskolai dolgozót jelent.

Szavai szerint a katolikus egyház évezredes hagyománnyal és tapasztalattal rendelkezik a nevelés és az oktatás terén és mindig is meghatározónak tartotta a „teljes ember”, azaz a test és a lélek, valamint a személyiség kibontakoztatásának, fejlődésének segítését. Az utóbbi évtizedek kihívásai azonban új megoldásokat is követelnek, hiszen olyan új területek jelentek meg – köztük az internet, a közösségi oldalak –, ahol már kevés az egyházi oktatás tradicionális eszköztára – jegyezte meg.

Az áldozatsegítő szolgáltatás egyike azoknak az új lehetőségeknek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg mind nagyobb mértékben megelőzhető, de legalább időben feltárható az áldozattá válás ténye és megadható a szükséges támogatás a nehéz helyzetbe került fiataloknak az egészséges továbblépéshez, fejlődéshez – húzta alá.

Korábban írtuk