Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A KDNP-frakció vezetője elmondta: a kormánypárti frakciók az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a parlamentnek benyújtandó hétpontos politikai nyilatkozattervezettel ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a harcoló felek mielőbb tárgyalóasztalhoz üljenek, és megkezdődhessenek a béketárgyalások.

Simicskó István hangsúlyozta: a magyar érdeket kell szem előtt tartani, és a magyar érdek az, hogy minél előbb béke legyen. Számtalan kárpátaljai magyar veszítette életét a háborúban, és folyamatosan zajlik a sorozásuk – jegyezte meg. Kijelentette azt is, hogy ha ez a háború nukleáris összecsapássá szélesedik, azt senki nem fogja megnyerni.

Az ukrán nép áldozata ennek a háborúnak, és Ukrajnának is az lenne az érdeke, hogy mielőbb megkezdődjenek a tárgyalások és megkössék a békét – hangoztatta a politikus.

Józanságra, higgadtságra van szükség ebben a helyzetben – fogalmazott a KDNP-s politikus, aki szerint az unió saját maga képtelen fenntartani a status quó-t a kontinensen, ehhez az Egyesült Államok erejét használják.

Korábban írtuk

Kérdésre kitért Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának támogatására. Bár van dilemma a KDNP képviselői körében is, arra számít, hogy azt az Országgyűlés is nagy többséggel támogatja majd.

Simicskó István arról is beszámolt, hogy az együttes ülés előtt a KDNP külön is tartott tanácskozást, amelyen Semjén Zsolt pártelnök-miniszterelnök-helyettes adott tájékoztatást aktuális ügyekről.

Szó volt arról is, hogy április végén ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa – mondta Simicskó István újságírói kérdésre. A frakcióvezető nagy megtiszteltetésként, egyházdiplomáciai sikerként értékelte az eseményt, amelynek célja a magyarok meglátogatása mellett a béke melletti kiállás. Megjegyezte: a „negatív propaganda”, aminek Magyarország a célpontja, a Vatikánba is eljut. A pápa a legutóbbi látogatásakor is arról győződhetett meg, hogy a vádak alaptalanok – fűzte hozzá.

A KDNP külön frakcióülésén Simicskó István a törvényhozói munkáról és a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról beszélt. Jelezte: a tavaszi ülésszakon tárgyalják az Európai Bizottság felé tett vállalásokat, valamint a víziközműveket, a fogyasztóvédelmet érintő javaslatokat, illetve a 2024-es költségvetést is. Utóbbiról elmondta: azt várják a kormánytól, hogy a nemzetstratégiai célok meghatározásakor továbbra is kiemelt helyen szerepeljen a családok támogatása, ismét léphessenek egyet előre, javuljanak a körülményeik.

További felvetésre, hogy mennyire jó döntés korán megalkotni a 2024-es büdzsét a jelenlegi nemzetközi helyzetben, azt mondta: mindig nagy felelősség egy költségvetést összeállítani. Az jó dolog, hogy nem hagyják az év végére, ez kiszámíthatóságot jelent. Problémák mindig akadnak, azokat meg kell oldani – tette hozzá.

A frakcióvezető kérdésre elmondta még: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnökével együtt fogadták az Európai Parlament Pegasus-bizottságát. Értékelése szerint 90 perc alatt korrekt tájékoztatást adtak, és a panaszokkal is foglalkoztak.

Simicskó István azt mondta, A tanú című film jutott az eszébe: „az ítélet már ott volt” a vendégek kezében, és bár a kérdéseiket feltették, ez „nem zavarta őket” az előzetesen leírtak ügyében.

Kijelentette: 2010 óta nincs törvénytelen lehallgatás Magyarországon. Jelezte: megvizsgálják, hogy a miniszteri engedély és a bírói út közül melyik az, ami több garanciális elemet ad az állampolgároknak. Átnézték a nemzetközi példákat, összegzik a nemzetközi tapasztalatokat, nyitottak a szabályozás áttekintésére.